Reede, oktoober 18, 2019
 

Jaapanlasi üllatas meie lame saar

Anne-Ly Torstensson
Anne-Ly Torstensson
Reedel külastas Hiiumaad Jaapani saari ühendava organi­satsiooni seitsme­liikmeline esindus.
Külalised Jaapani saarte teadusuuringute  ja arenguga tegelevast keskusest käisid vallavalitsuses, kus neid võtsid vastu Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik, SA Hiiumaa Sadamad juhataja Sven Kriggulson ja sotsiaaltööspetsialist Kairi Priit.
Volikogu esimees tutvustas külalistele saare omavalitsussüsteemi, eelarvet, majandust, arengukava ja -projekte. Kriggulson rääkis Hiiumaa sadamate ajaloost, viimaste aastate suurtest investeeringutest ja arengutest, aga ka sadamate kui Hiiumaa mereväravate olulisusest. Kairi Priit tutvustas sotsiaalvaldkonna toetusi ja teenuseid.
Järgmine kohtumine oli Hiiumaa tarbijate ühistus, kus juhataja Kaja Antons tutvustas OÜ Hiiumaa Köök ja Pagar tootmist. Jaapanlastele pakkus vahetu tutvumine kohaliku ettevõtlusega suurt huvi.
Turismitöötajad Kersti Viiol ja Anne-Ly Torstensson võtsid külalised vastu turismiinfo­keskuses. Nad rääkisid külalistele meie turismi­majandusest- ja poliitikast, väärtuspõhisest ja jätkusuutlikust turismist ning elu- ja külastus­keskkonna omavahelisest suhtest.
Seejärel viisid nad külalised Kärdla ringkäigule. Võõrustajad jalutasid külalistega kooli ja nukuteatri juurest läbi linnapargi ning näitasid Kärdla kirikut. Hausma välijõusaali juurest liiguti Kärdla sadamasse ja edasi Rannapaargusse. Tagasiteel kesklinna poole nägid külalised sotsiaalkeskuse ehitusjärgus erihooldekodu ja lasteaeda, astusid sisse Kristi Kuurme keraamikakotta ja ringkäik lõppes Keskväljakul.
Jaapanlased olid väga huvitatud kõigest, millest võõrustajad neile rääkisid ja küsisid palju täpsustavaid küsimusi nii eluolu, töökorralduse, turismi­majanduse kui saare looduse kohta.
Neilt saadud tagasisidest jäi neile mulje, et meil siin on kõik hästi korraldatud. Väga harjumatu tundus neile, et Hiiu saar on nii lame, kuna saared, kust nemad pärit, on mägised.
Ringkäiguga Hiiumaal olid jaapanlased rahul. Nad olid vaimustuses kooli juures olevast pargialast, kus enamus neist proovis slackline’il kõndida, samuti Kärdla välijõusaalist.
Kristi Kuurme keraamikakojas küsisid külalised palju. Nad olid väga huvitatud, kust saadakse savi ja kas seda leidub ka Hiiumaal.
Ka saare tekkelugu, arteesiavesi ja Kõpu tuletorn avaldasid neile sügavat muljet ning arteesiavett maitsma mindigi külaliste soovil.
Kõige rohkem elevust tekitasid neis aga hoopis seened, mis Kärdlas jalutades ette jäid ja mida külalised huviga uurisid. Jaapanlastel õnnestus kohata ka just seene­metsast saabunud hiidlast, kelle lehterkukeseente saaki kõik näha ja ka maitsta said. Koos arutati, mida seentega teha ja kuidas neid süüa.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411