Teisipäev, oktoober 8, 2019
 

Bobik ja kliima

Tere aga jälle! See olen endiselt mina, arvamusliider Bobik. Täna tahaksin kliimast ja ilmast kirjutada. Noh, seda kliimateemat ju nüüd kedratakse, eks siis pean mina ka sõna võtma.
Ühel õhtul oli nii jube ilm, vihma sadas ja tuult oli ka. Mina juba magasin, aga siis ütles Minu Inimene, et tuleb veel kord õue minna. Mina ütlesin, et ei lähe, minul käib parajasti kliimastreik ja ma ei taha oma kallist karvakasukat märjaks teha. Magasin edasi. Noh, lõpuks ma siiski läksin, sest Inimene ütles, et ega tema ka ei tahaks minna, aga kui ma ära ei käi, siis ajan ta öösel või varahommikul üles ja siis ta saab kurjaks.
Üldse on praegu igavesti nirud ilmad. Ikka vihm ja tuul, tuul ja vihm. Tahaks juba natuke soojemat kliimat.
Üks asi, millest ma aru ei saa, on see, et inimesed nimetavad santi ilma koera­ilmaks. Ma ei tea ühtegi koera, kes paha ilma naudiks. Sellise ilmaga on ikka parem soojas toas olla ja mõnusasti magada, eriti veel küdeva ahju ees. Ja koerad pole sellistes ilmades süüdi ka.
Jah, eks neid ilmu, millega ei saa kuidagi rahul olla, on ju veel. Paha on, kui on liiga palav. Paha on, kui on liiga külm. Paha on, kui vihma sajab. Paha on, kui tuul on liiga vali. Paha on, kui lund sajab. Pori ja lörts on lausa vastikud. Ja üleüldse on peaaegu kogu aeg ilm paha. Ainult vahetevahel võib selle va kliimaga rahul olla. Valitsus peaks nendesse ilmaasjadesse küll jõulisemalt sekkuma.
Nojah, öeldakse, et meil siin on paraskliima. No mida see tähendab? Kas see on siis mõõdukas kliima või on meile hoopis paras, et meil just selline kliima on? Ja siis veel see kliimaneutraalsus. Kas see tähendab, et kliimat polegi enam? Et siis oleme täitsa ilma ilmata. Või siis on selline täiesti neutraalne kliima, ei soe ega külm, ei märg ega kuiv.
Ja siis need ilmateated. Inimesed vaatavad ja kuulavad neid, suu ammuli. No milleks? See on ju näha, mis ilm väljas on. Ja siis on veel mingid tegelased, kes ennustavad seapõrna ja kohvi­paksu pealt, noh, näiteks seda, kas suvi tuleb soe ja talv külm või vastupidi. Mina olen tähele pannud, et talv on ikka külmem kui suvi. Ja kui praegu on kehv ilm, siis mõne aja pärast on parem ilm ja vastupidi.
Üleüldse oskan mina ka juba elukogemuse põhjal ilma ennustada. Ja kui siis veel need kured lähevad, siis on teada, et tulevad kurjad ilmad. Noh, võiks ju arvata, et see va linnuaju, pole sel mahtu ega midagi, aga näe, rändlinnud teavad, millal ära lennata. Eks nad ühed kliima­pagulased ole. Ja kevadel on jälle siin nagu viis kopikat! Olgu siis paigal ja tehku midagi kodumaa heaks, mida nad sähvivad edasi-tagasi. Nojah, vanarahvas räägib, et kured pidid tittesid tooma. Aga noh, kui nad neid sealt Aafrikast toovad, teate
ise… Mõned inimesed lähevad selliste asjade peale ikka täitsa närvi. Tegelikult ma seda juttu hästi ei usu. Kujutage nüüd ette, et teil on igavesti pikk maa lennata, ja siis veel titt ka noka otsas…
Aga tegelikult on igal aasta­ajal ikka toredaid ilmu ka. Ja võib-olla läheks igavaks, kui kogu aeg oleks suvi ja palav või talv ja külm. Ja kui siis pärast pikki sadusid päike välja tuleb, on kõigil kohe palju parem tuju. Kui kogu aeg oleks ilus ilm, siis ei oskakski sellest enam rõõmu tunda.

Bobik
arvamusliider ja kliimateadlane

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411