Reede, september 27, 2019
 

35 aastat “Näkimadalate” ilmumisest

ERAKOGU
Tänavu möödub 35 aastat Herman Sergo (1911–1989) raamatusarja “Näkimadalad” ilmumisest. Sel puhul on 1. oktoobrist, mis ühtlasi on ka Sergo sünnikuupäev, Hiiu valla raamatukogus Rookopli 18 avatud tema raamatute näitus/väljapanek.
Tallinna Merekooli kaugsõidukaptenina lõpetanud ning madruse, tüürimehe ja sadamateenistujana töötanud Herman Sergo kirjutas palju mereainelisi, sageli ka eluloolisi jutte ja romaane. Tema romaan “Näkimadalad” koosneb kolmest raamatust. Esimese tegevus toimub vahetult pärast Eestimaa liitmist Vene impeeriumiga. Sündmustikku, mida peamiselt kannavad kolm noort randlast, on põimitud ka rohket etnograafilist ainestikku. Teine osa jälgib esimesest raamatust tuttavaks saanud inimeste käekäiku ligi 15 aastat hiljem, aastatel 1725–1726. Saarte ja ranna-
külade rootsi kogukonna võitlus oma vabaduse eest kestab, sel pinnal areneb dramaatiline konflikt romaani peategelase ja Kõrgessaare (Hohenholmi) mõisniku vahel.
Kolmanda osa tegevus haarab aastaid 1779–1783, s.o perioodi, mil Hiiumaa rootslaste võitlus oma õiguste eest jõuab saatuslikku pöördepunkti: Katariina II 1781. aasta ukaasi alusel sunniti üle tuhande rootslase ümber asuma Dnepri alamjooksule. See sündmus koos oma eellooga ongi kolmanda raamatu teljeks.

KERLI VARRIK
vanemkoguhoidja

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411