Reede, august 2, 2019
 

Sõbrad meenutasid Roman Baskinit

Harda Roosna | Hiiu Leht
Harda Roosna | Hiiu Leht
18. Kõpu poolsaare külade päeval avasid Roman Baskini lähedased Kõpu rahva­majas tema mälestusnäituse.
Fotonäituse avamisel meenutas lesk Karin Baskin, kuidas neist said hiidlased. Esmalt tegi Roman 1985. aastal perele jõulukingituse – selleks oli ümbrik, milles Tuuru talu foto.
“Tuuru talust sai meie teine kodu. Tuuru talu oli paik, kuhu Roman alati esimesel võimalusel tuli. Tuuru talu oli paik, kus ta tegi oma kätega väga palju, mida ta polnud kunagi teinud ja kus ta käis akusid laadimas. Tuuru talu oli paik, kus meie lapsed said kogeda kõige toredamat lapsepõlve, mida paljudel linnalastel ei ole…,” rääkis Karin Baskin pisarad silmis ja lapselaps süles.
Roman Baskinit meenutasid tema sõbrad Erkki-Sven Tüür ja Jüri Järvet. Tüür meenutas ühiseid töid-tegemisi, koosistumisi ja seiklusi. Järvet rääkis muistse loo selle kohta, kuidas merehätta sattunud laevalt olevat kohalikud päästnud hulga püssirohtu ja kulda. Hooletu tulega ümberkäimine põhjustas plahvatuse ja Järveti versiooni järgi sai selle käigus sajandeid vana Tuuru talukoht üle kullatud.
Karin Baskin ütles, et piltidel on vaid väga põgus osa sellest elust, mida nad Hiiumaal nende aastate jooksul kogesid.
Muuhulgas on seal ka paar pilti 2007. aastal toimunud Kõpu külade päevast, mille korraldamisel Roman Baskin kaasa lõi. Ühel pildil lööb ta Kõpu külade vaia sisse Mägipe küla naela, teisel on jäädvustatud hetk, mil Roman Baskin, Ita Ever ja Jüri Järvet hiidlasteks löödi.
Näitusepildid valisid Romani tütar Mirjam Baskin ja Karin Baskin. Kohal oli ka Romani ema Ita Ever, kes tänas võimaluse eest Romani sel moel meenutada.
Rahvamaja kinosaalis jooksis sel päeval film “Minu näoga onu”, milles Roman Baskin tegi oma viimase, suurepärase filmirolli. Samuti näidati pildirida Romani lapse­põlvest, kooli- ja õpinguteajast osatäitmisteni erinevates lavastustes.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411