Teisipäev, august 6, 2019
 

Sääretirbil ründas külastajaid hobusekari

Masha Peicaud
Hobuste ründe­objektiks olid koerad, keda külastajad aeda minnes kaasa võtnud, kuid ohus olid ka inimesed, sealhulgas lapsed.
Kõikidel Hiiumaad tutvustavatel veebilehtedel kutsutakse külastama Kassaris asuvat Sääretirpi, kitsukest merre viivat maariba.
Laupäeval, 27. juulil viisid sellesse, paljude jaoks eksootilisse paika oma külalised Masha Peicaud ja Seda Bulgakova. Koos hulga täiskasvanute ja lastega oli neil kaasas ka kaks koera, kes korralikult rihma otsas.
“Läksime tirbile. Maaninal sõid hobused. Nad ei olnud aiaga piiratud, vaid olid seal vabalt. Kui nad märkasid mu koeri, ründasid nad neid. Me kõik ehmusime väga. Seda jooksis mu koertega tagasi, aga mina püüdsin hobuseid peatada. Lihtsalt karjusin nende peale. Lõpuks nad peatusid ja keegi tuli ning aitas hobused tagasi suunata, aga sündmuskohal oli palju inimesi, palju lapsi ja selline rünnak oli väga ohtlik! See võib olla eluohtlik!” kirjeldas Masha Peicaud juhtunut. “Me peame ka ise hobuseid ja kuigi nad on meile väga kallid, tean väga hästi, kui ohtlik selline rünnak võib olla,” lisas ta.
Augusti algul võttis lehe­toimetusega ühendust soomlanna Marja, kes samal päeval käis Sääretirbil koos koeraga, keda hobusekari samuti ründas. “Minu koer oli rihmas, kui tuli paarkümmend hobust ja kaks neist ründasid minu koera,” kirjeldas ta juhtunut.
Väravas oli tekst, et lemmik­loom peab tirbile minnes olema lõastatud ja nii ta ka tegi – koer oli rihma otsas. Tema arvates võiks väraval selle asemel olla hoiatus, et aias on lahtised hobused: “Muidu Sääretirbile minevad turistid ei tea, et seal jooksevad hobused!”
Ta vestles hiljem ka hobuste omanikuga, kes olevat soovitanud hobuste lähenedes käed üles tõsta, et nii suuremana paista.
Kopli: Karjas tuleb teha muudatusi
Masha Peicaud leiab, et kuna Kassari on üks Hiiumaa turismi peamisi sihtpunkte, tuleks seal tagada  ka turistide ohutus. “Mina ise oma külalisi sinna enam ei vii,” oli ta resoluutne.
Hiiumaa suurima turismiettevõtte OÜ Mainegrupp omanik Sander Kopli ütles, et Sääretirp ja loomade karjatamine on olnud seotud aastakümneid ning see aitab hoida paika just sellisena, nagu paljud seda praegu teavad.
“On kahetsusväärne, et inimesed ei ole tundnud end hobuste läheduses turvaliselt. Arvan, et konkreetsed käitumisjuhised ja olukorra tutvustus karjatusalale sisenemisel aitaksid tulevikus selliseid vahejuhtumeid ära hoida,” ütles Kopli. “Loomulikult peab hobuste omanik olukorral silma peal hoidma ja vajadusel karjas muudatusi tegema.”
Lambad ei püsinud
Sille Ader keskkonnaametist ütles, et Sääretirbil karjatab taastatud loopealseid ja ranna­niite perekond Tikk, kelle 20 hobust seal söövad.
“Sääretirbil olid algselt lambad, kuid need ei püsinud alal ja jooksid madalama veetasemega alalt välja – nii läkski kogu Sääretirp hooldusse hobustega,” selgitas Ader.
Ala on piiratud aiaga, millest eraldi on piiratud RMK telkimisala, parkla ja selle juurde viiv tee. Hobused on alal poollooduslike koosluste hooldamiseks.
“Tänu hobustele on ala kenasti hooldatud, liigi­rikkus suurenemas, sealsed loodusväärtused kaitstud ja taastamistöödega on ala maastikuline ilu ning väärtused veelgi rohkem külastajale nähtavaks tehtud,” selgitas Ader.
Sääretirp on populaarne külastajate seas, kes seal loodust naudivad, meres ujuvad ja avatud vaateid imetlevad. Praegu on ala sisenemiskoha lähedale paigaldatud suur silt, kus on kirjas, et alal on loomad, keda ei tohi ehmatada ja aeda läbivad lemmikloomad peavad olema lõastatud. Silt on eesti- ja inglisekeelne.
Ader ütles, et keskkonnaameti töötaja suhtles peale Hiiu Lehelt saadud infot ala hooldajaga ja palus lisaks olemasolevale sildile paigaldada nähtavasse kohta kakskeelsed hoiatussildid ka hobuste liikumise kohta, et vältida võimalikke ehmatusi ja õnnetusi. Selgub, et varasemalt oli seal hooldaja paigaldatud hoiatussilt, aga see võeti vahepealsete taastamistööde ajal maha. “Hooldaja lubas nüüd vajadusel uue sildi panna,” ütles Sille Ader.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411