Teisipäev, august 13, 2019
 

Kolm leidu Ida-Saaremaalt

Tapio Vares | Hiiu Leht
Tapio Vares | Hiiu Leht
Autoturist on mugav olla – saad kiiresti edasi ja näed justkui palju ehkki tegelikult saad vaid maitse suhu sellest, mida kõike tegelikult näha võiks.
Olime juulikuus Ida-Saaremaal. Tahtsime Tagaverest suunduda otse Pulli panga poole, ent kimasime õigest teeotsast mööda ja järgmine tee kirderanna poole hargnes alles tükk maad Orissaare pool. Suur ja Väike Rahula, Saikla ja Liiva küla, palju ilusaid viljapõlde…
Tuli metsaala. Õige pea kiskus vaade täitsa imelikuks – tammed, muudkui vaid tammed, aina tammed! See oli küll kõige tammemetsasem piirkond, mida ma Eestis näinud olen, isegi tammelise Saaremaa mõistes tavatu. Meenusid suisa Bulgaaria Musta mere lähi­alad, kus paljud tamme­metsad on alt sarnaselt hõredaks raiutud. Küllap olid need seal karja­maametsad? Eks siingi, Liiga­laskma lähistel ole tegu endiste puisniidu-karjamaa aladega. Vahepeal on need hakanud täis kasvama, nüüd on muud puud vahelt välja raiutud, jättes alles sajad, küllap suisa tuhanded tammed. Need pole teab mis eakad, pigem on nende seas palju üsna vibalikke noore­poolseid. Ikkagi on need tammemaastikud oma ootamatuses lausa võõrastavad.
Liigalaskma küla. Ori­nõmme küla. Orinõmme jääb mereäärsest maanteest tibake kõrvale ja on sestap üks natuke peidetud pärl. Siin tuli küll väike peatus teha! Platsil on üleval stendid küla ajaloost ja tänapäevast. Kahjuks ei süvenenud ma neisse, sest vahtisin vaid kiviaedu. No nii kiviaiane, täiesti turisti tunne tuli siin peale! Kõik külatänavad ja õued on puha kivimüüridega ääristatud. Ikka maakivist, sekka Saaremaale iseloomulikest paksudest dolokivitükkidest aedu. Muist aedu samblaga kaetud. Säärane kiviaiastu on tõeline väärtus.
Enne Orinõmmest lahkumist jäi silma kiviaedade vahel õilmitsev lai lillakas­sinakas väli, täis liblikaid. Mis lilled need küll säärased on? Kirsse korjav mees seletas lahkesti, et keerispea. Selleks, et maa sööti ei jääks, külvasid põllule keerispead. Mesilaste pärast, nad peavad mesilasi.
Harilik keerispea on Kali­forniast pärit üheaastane taim, mis pakub rikkalikult nektarit. Euroopas kipub ta metsistuma, ent ei pidavat uutes kasvukohtades siiski kaua vastu. Eestis on mesinikud hakanud keerispead vist üsna mitmel pool kasvatama. Keerispeapõllu taga paistis lisaks tapuaed. Ehk siis rivi tokke, humalad otsas turnimas.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411