Teisipäev, august 6, 2019
 

Eesti juurtega Artjom leidis sugulased saarelt

erakogu
Kasahstanis Ust-Kamenogorskis elav Artjom Štšerbakov otsis oma Eesti sugulasi ja leidis need Hiiumaalt.
“Tahan leida oma sugulasi, et saada rohkem teada oma päritolu kohta, aga ka seda, kuidas mu vanavanaema ja vanavanaisa Kasahstani sattusid,” kirjutas Artjom Štšerbakov Hiiu Lehele.
Ta teadis, et tema vanaema Helmi ja tema vend Kuzma sündisid Lääne-Kasahstanis Gerasimovka külas. Pere kõigi laste perekonnanimeks oli Pill ema järgi, kes töötas koolis õpetajana. Peale teist maailmasõda sõitis vanaema koos lastega tagasi Eestisse. Tema viimane teadaolev aadress oli Kärdla Vabrikuväljak 4–1. “Sinna ma saatsin ka kirja, kuid vastust ei tulnud, kui vaadata kaarti, tundub, et maja on maha jäetud,” selgitas Artjom. Tõepoolest, see maja seisab praegu tühjana.
Veel teadis ta, et Kuzma töötas miilitsas, õde Helmi, Artjomi vanaema, aga telefoni­operaatorina. “Tervise tõttu sõitis mu vanaema Helmi tagasi Kasahstani, aga ta kahetses seda kogu aja,” kirjutas Artjom. Ta lisas, et vanaema nimi oli küll Helmi, aga kõik kutsusid teda Anjaks.
Ainuke infokild, millest ta sai otsinguid alustada, oli vanaema Eestisse elama jäänud venna nimi – Kuzma Pill. Peagi teatas Artjom toimetusele rõõmusõnumi, et sai infot oma Hiiumaa sugulaste kohta veebisaidil Reddit tehtud postituse tagas­isidena. “Olen nii õnnelik – väga paljud vastasid ja kõik olid nii abivalmid,” ütles ta.
Muuhulgas oli tagasisidet andnud inimeste poolt arhiveeritud ajalehtedes tehtud otsingus välja tulnud ka Hiiu Lehes ilmunud leinakuulutus – selgus, et Kuzma Pill suri 2016. aasta veebruaris. Artjom avaldas kahetsust, et polnud sugulaste otsinguid varem alustanud.
Tekkinud kontaktide kaudu sai ta aga teada, et Kuzma abikaasa Helja on elus, elab Kärdlas ja sai temaga telefonitsi rääkidagi. “Vestlesime Heljaga ja ta hakkas mulle kohe meeldima – väga südamlik ja hea vanaema – see vestlus teeb mulle siiani rõõmu,” jagas Artjom oma liigutatust lehetoimetusega. Veel sai ta kontakti nende tütarde Anneli ja Urvega.
Oma kodukanti nimetas Artjom väga kauniks paigaks, samas avaldas ta soovi külastada ka Hiiu saart. “Loodan väga, et kui saan rohkem teada oma juurte kohta, toovad need teadmised mind kunagi ka mu esivanemate maale ja ma näen neid kõiki.”
Artjom kirjutas, et ei ole kunagi Hiiumaal käinud, kuid on näinud fotosid ja Kärdlas “ringi sõitnud” Google Street View abiga. “Mulle teie linn väga meeldib,” ütles Artjom Štšerbakov toimetusele saadetud kirjas. “Meeldib sellepärast, et teie elamutel pole aedu ümber ja kui on, siis nii poole meetri kõrgused – meil siin on nii, et mida kõrgem aed, seda usaldusväärsem – ja sellest on kahju.”

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411