Teisipäev, juuli 16, 2019
 

Tippklassi kokk aitas valida parimat kalarooga

Hiiu Kalur
Kalurite päeva seekordseist lavatähtedest oli ehk isegi nimekaimgi tippkokk, kes osalenud Bocuse d’Or finaalis.
Enne kui ansamblid Smilers, Karl-Erik Taukari Band ja Revals õhtul rahvast hullutama asusid, toimus parima kalatoidu valmistamise võistlus. Konkursil osales seitse kokka. Parima kalatoidu, valmistas ja 1000eurose peapreemia võitis Kubja Kalaköögi kokk Taido Elmi.
Kalatoiduvõistlus ja Bocuse d’Or
Tänavust kalatoitude võistlust oli hindama tulnud tippkokk Heidi Pinnak, kes ainukese naisena pääsenud Eestit esindama maailma tehniliselt kõige keerulisema kokandusolümpia Bocuse d’Or finaali. See oli aastal 2012 ja Pinnak sai 60 võistleja arvestuses 14. koha. Aastal 2002 valiti ta Eesti aasta kokaks.

Eesti kokakunsti grand old man`i Dimitri Demjanovi suure töö tulemusena toimub Bocuse d’Or Euroopa eelvoor 2020. aastal Tallinnas ja praegu osaleb Pinnak Eesti meeskonna ettevalmistuses.
Siiski leidis ta aega ka selleks, et meie kokkade kalatoitusid hinnata. Pinnak ütles reedel Hiiu Lehele, et tal on hea meel, kui saab näha teistsugust toitu ja nimetas võistlusroogasid ehedateks.
“Samas on need toidud täiesti teine kategooria, kui need, millega mina igapäevaselt kokku puutun,” märkis ta.
Kuigi teistsugune, elas tippkokk võistlejatele igati kaasa ja tänas neid, et nad soovivad Hiiumaise toidu eest võistelda ja võidelda. “Ma usun, et nad tõid välja oma parima toidu – absoluutselt väga head kalad olid kõik,” kiitis ta.
Räim ja kilu, sool ja till!
Pinnaku sõnul on tal endal kala ja kalatoitudega väga head suhted ning ta on ka oma väikese tütre õpetanud kalatoite hindama. Lemmikutest seadis ta esikohale kilu ja räime, siis nimetas turska ja koha. Lisaks meeldib talle värske, otse ahjust tulnud suitsukala, aga maitsvad on ka kalamari ja heeringas.
Küsisin ka nippe, kuidas kalatoite maitsestada. Tippkoka sõnul on igal inimesel oma maitse ja absoluutset tõde ei ole olemas. Kõiksugu valmis segumaitseained jätaks ta siiski ära.
“Kala maitsestamise alustalad on sool ja suhkur, kindlasti käib till kalaga kaasas nagu aamen kirikus,” ütles ta. Ja muidugi tuleb kala soolamisel enne sool ja suhkur segada, mitte panna kalale paljast soola. Aga näiteks siiaäkise maitsestamisel kasutab ta pisut peenestatud köömneid. “Kindlasti julgustan proovima kõiksugu erinevaid kombinatsioone,” ütles Heidi Pinnak.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411