Teisipäev, juuli 9, 2019
 

Paljasjalg paneb sajaga edasi

Harda Roosna | Hiiu Leht
Harda Roosna | Hiiu Leht
Kirjastuse Paljasjalg algatus “Eesti 100 luuleraamatut” osutus nii populaarseks, et saja peal pidama ei õnnestunud saada ja luuleraamatuid ilmub rohkemgi.
Mattias Hiiumaal tähistas juunis oma 62. sünnipäeva ja sai valmis oma elu esimese raamatu – luuleraamatu “Hetkeloominguliselt kirja-vigadeta”. Ta on praegu neljas hiidlane, kelle luulekogu ilmus kirjastuse Paljasjalg sarjas.
“Selle päeva jätan ma meelde/ ja mõned ülejäänud päevad ka// ma jätan nad enda keelde/ ei lase neid tõlkida…,” luges ta Kärdla nukuteatris toimunud luulekogu esitlusel.
Tol esitlusõhtul luges ette päris palju luuletusi, rääkis enda kasvamis- ja kujunemisloost ning avanes allakirjutanu jaoks täiesti uue ja väga huvitava inimesena.
Mattias, kes siin saarel ehk rohkem tuntud giidi, jalg-ratturi, matkaja ja labürindiehitajana kui tõlgi ja luuletajana, rääkis esitluse järel raamatu saamisloost.
“Kersti [Ojasalu – toim] Hiiu Lehest luges, et selline kirjastus on, rääkis mulle ja ma võtsin asjast kinni, sest mulle öeldi – miks sa ei ole oma raamatut välja andnud,” meenutas ta. “Nüüd tuli see asi kätte ja tundus, et nii lihtne see asi ongi – nii lihtne see ka polnud – aega kulus septembrikuust kuni siiamaani,” lisas ta heatujuliselt.
Luuleraamatu tegi ta enda sõnul eelõige selleks, et oleks midagi sõpradele ja lähedastele kinkida.
Inimestele rõõmuks
Esitluse järel rääkis kirjastuse Paljasjalg juht André Abner loo sellest, kuidas ta kutsuti Saaremaale Valve ja Jaanus Reede kuldpulma. Väärikas eas paar oli lasknud oma luuletused kirjastuses Paljasjalg raamatuks vormistada ning tegid pulmalistele üllatuse kinkides neile oma luuleraamatu.
“Inimeste rõõm on see, mille pärast ma seda teen,” selgitas Abner, et väga paljud on teda tänanud sellise võimaluse eest. Kirjastuse kasum pole tema sõnul seejuures esmatähtis, pigem püütakse nulli jääda.
Hull idee, anda välja Eesti riigi 100 aasta juubeli puhul välja sada luulekogu, läks käiku 2017. aastal. Nüüd ütles sarja väljamõtleja, et huvi sahtlisse kirjutatud luuletuste raamatuna avaldamise vastu on suur. Nii suur, et planeeritud arv, sada luulekogu ei saa paika jääda. Juba praegu on kirjastuse kodulehel kirjas 94 valmis luuleraamatut ja käsikirju koos nii palju, et lahedalt 120 raamatut täis saada.
Nii ongi kirjastuse kodulehel väljas teade, et sarja enam uusi käsikirju vastu ei võeta, juba saadetud käsikirjadega aga töö käib. Veel lubatakse samas, et isekirjastamisteenuse pakkumisega jätkatakse ja infot selle kohta jagatakse peagi.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411