Teisipäev, juuli 16, 2019
 

Nukuteater tähistab nukuema sünniaastapäeva

Harda Roosna | Hiiu Leht
Juulikuus tähistab Kärdla nukuteater asutaja Lea Sibul-Poola 90. sünniaastapäeva talle pühendatud näituse ja etendusega “Kaks ahnet karupoega”.
Nukuteatri praegune juht ja Lea kauaaegne kolleeg Kersti Ojasalu lubas, et näitusel on kohal ka Lea esimene nukk, mis valmis 1952. aastal. “Muuseumiga on räägitud ja saame kutsikas Muri selleks ajaks siia,” kinnitas Ojasalu.
Lea Sibul-Poola asutas elu jooksul koguni kaks teatrit: Kehra Nuku ja Kärdla Nukuteatri.
Rahvateatrit Kehra Nukk juhtis ta 32 aastat ja pälvis selle eest 2014. aastal Anija valla aukodaniku tiitli. Mitmeid aastaid jagas ta end Kehra ja Hiiumaa nukuteatri vahel vedades aastatel 1991–1994 Kärdlas laste nukustuudiot.
Kärdla nukuteatri asutas ta 1997. aastal. Algul ei leidnud Kärdla nukuteater püsivaid ruume ja teater oli sunnitud kolm korda kolima. 2010. aastal sai nukuteater oma maja aadressil Kärdla Uus tn 1, kus teater tegutseb praeguseni.
2013. aastal avati teatrimaja ees tema pink, mille sildil kirjas: “Lea Sibul-Poola Kärdla nukuteatri looja-hing”.
Lea Sibul-Poola oli rahvusvahelise nukuteatrite liidu UNIMA Eesti keskuse auliige, teda on tunnustatud ENSV teenelise kultuuritegelase aunimetusega, 1999. aastal Kärdla linna preemiaga, 2001. aastal Valgetähe teenetemärgi ja 2011. aastal Hiiu maakonna teenetemärgiga.
Lea Sibul-Poola oli ka hinnatud nukumeister, kes valmistas sadu teatrinukke, mis ka mitmel pool Eestis näitustel käisid.
Näitusel näebki Lea valmistatud nukke, nukuetenduste reklaamplakateid, fotosid vanadest aegadest, aga ka Lea enda käega kirjutatud kavalehti.
Näituse koostas Kersti Ojasalu ja see avatakse 22. juulil kui Lea Sibul-Poola sünnist möödub 90 aastat.
Lea sünnipäeval on Kärdla nukuteatri uksed kõigile avatud kella 12–18ni. Nukuetendus “Kaks ahnet karupoega” algab kell 13 ja näituse pidulik avamine kell 16. Väikelastele on avatud mängutuba ja lahti on teatrikohvik.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411