Teisipäev, juuli 23, 2019
 

Aasta küla komisjon tutvus Sõruotsaga

Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Eesti aasta küla konkursikomisjonile tutvustati Sõruotsa külaelu seda ilustamata.
Tähtsad külalised saabusid neljapäeval Sõru–Triigi parvlaevaga Saaremaalt parasjagu samal ajal, kui Sõru paadikuuris avati Hiiu Folk.
Sõruotsa külaseltsi juhataja Katrin Visnapuu ütles, et komisjonile otsustati näidata tõelist külaelu: “Me ei koostanud mingit erilist vastu-võtuprogrammi, näitasime ilustamata, kuidas käib elu meie külades.”
Esmalt tervitasid komisjoni Sõru merekooli noored purjetajad, kes sadamakanalis oma purjetamisoskusi näitasid. Peale tutvumisringi sadamas juhatati komisjoniliikmed koolibussi ja mindi ringsõidule küladesse. Sõruotsa külaselts nimelt koondab Hindu, Lepiku, Pärna, Reheselja, Sepaste, Sõru ja Viiri küla.
Ringreisile oli kaasa palutud Hiiumaa muuseumite teadusdirektor Helgi Põllo, kes kohaliku eluolu vaatamise kõrvale rääkis külade ajaloost. Pikemalt rääkis ta piirkonna ajaloost Sõru muuseumis peale ringsõidu lõppu.
Põlluaas: Raske valida
Kaheksaliikmelist komisjoni juhtis riigikogu esimees Henn Põlluaas, liikmeteks liikumise Kodukant Eesti, rahandusministeeriumi, Eesti Leader liidu, Maalehe, Maaeluvõrgustiku, Maaelu edendamise sihtasutuse ja maaeluministeeriumi esindajad.
Põlluaas ütles, et Sõruots jättis talle hea mulje. “On näha, et inimesed teevad kõik, et oma kodu ja selle ümbrus oleks ilus ja mõnus, ja mitte ainult enda, vaid ka kõigi teiste ja külaliste jaoks,” arutles ta.
Eriliselt meeldejäävaks ta Sõru muuseumi ja seda, et muuseum on omaalgatuslik. “Kõik need esemed on kohalike inimeste poolt kokku toodud ja kõik see on merega seotud – minule kui mandrimehele on meri eksootiline, väga ligitõmbav ja huvitav,” ütles ta.
Sõruotsa külad olid tänavuse aasta küla konkursi 15 kandidaadist viimane, mida valimiskomisjon külastas.
“Ma ei oska praegugi veel öelda, milline küla kõige-kõige parema ja suurema mulje jättis,” ütles Põlluaas. Tema sõnul olid kõik külad väga erinevad, samas kõik ka väga vahvad ja tugevad aasta küla 2019 kandidaadid.
“Seda ühte ja ainust nende seast välja valida – see on jube raske ja tegelikult tekib selline tunne, et see pole teiste suhtes üldse aus,” möönis riigikogu esimees, et ühe peab valima, midagi pole teha.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411