Teisipäev, juuni 11, 2019
 

Minister: Teisel hankel võib saada parema hinna

Harda Roosna | Hiiu Leht
Sel aastal pidi Hiiumaa vald nurjunuks tunnistama Kärdla lasteaia remondi hanke, kuna pakutud hind oli liiga kõrge. Hiiumaa vald pole ainus, mitmed omavalitsused küsisid laste­aedade remondiks lisaraha, mida ministeerium ei leidnud.
Kui sama kordub Kärdla põhi­kooli ehitushinnaga – mis oleks lahendus?
Vastab haridus- ja teadus­minister Mailis Reps: Kuna tegemist on Euroopa Liidu meetmega, on seal piirid ees. See ei ole päris meie oma eelarve, kus võiks selliselt kokku leppida. Seal on teatud nõuded ja peab tunnistama, et seal lisaraha kallinemise arvelt ei ole sisse arvestatud.
Kahjuks ei ole see ainult Hiiumaa teema. [Ehitus­hindade – toim] kallinemine on tähendanud seda, et päris mitmed omavalitsused on ka kaalumas toetusest loobumist. Tean kahte linna, mis on juba teatanud, et nad kaaluvad, kas loobuvad päriselt. See on tõesti väga kurb, aga pean ka positiivse poole pealt ütlema, et on ka neid omavalitsusi, kus teise hankega on saadud parem hind. On tehtud kordushange ja võib-olla ka projekti natuke ümber vaadatud.
Eks need hinnad on tõesti teinud uskumatuid hüppeid. Ühtepidi me saame aru, et me tahame, et meie ehitajad saaksid ka normaalset palka ja seetõttu on võib-olla mingid asjad kallinenud. Kohati aga tundub, et see ei ole päris põhjendatud. Hinnad on pea kolmandiku võrra läinud üles ja neid hankeid, mida me kehtetuks tunnistame, neid tuleb riigi tasandil ette päris palju.
Nii et Teie soovitus oleks…?
Teha igaks juhuks [hange – toim] ühe korra ja kui ei lähe paremaks, siis põhjalikult kaaluda. Me võime ju loota, et võib-olla kõik see rahuneb ja tulevad paremad hinnad, aga ega väga ei julge ka sellele loota. Sest kui me mõtleme aastatetaguseid hindu, siis ega ju need ei ole kordunud. Nii et ei oskagi midagi soovitada. Aga jah, sel Euroopa Liidu nn põhikooli meetmel mingit lisaraha ei ole.
Kas eelmise valitsuse lubadus, et kohaliku oma­valitsuse eelarvesse laekuv tulumaksuprotsent kasvab, jäi jõusse? Sel juhul suudaks oma­valitsused ehk ise ehituse hinnatõusuga hakkama saada?
Hetkel on kõik need debatid lükatud sügisesse, aga jah, loomulikult on meie prioriteet jätkuvalt sama, et kohaliku omavalitsuse võimekust tugevdada.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411