Teisipäev, juuni 18, 2019
 

Maasikakasvataja: Hiiumaa maasikas võiks vabalt olla soodsam

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Männi talu noorperemees Andres Vildi sõnul on olukord hetkel Hiiumaa maasikaturul jama – tema arvates võiks Hiiumaa maasikad maksta sama palju nagu Tallinna turgudel.
Eile ennelõunal oli Kärdlas võimalik maasikaid osta Selveri eest hinnaga 8 eurot kilo ning Hiiu Konsumi eest 6 eurot kilo. Nädalavahetusel oli valik suurem, sest kohalikele maasikakasvatajatele pakkusid konkurentsi odavamate Poola maasikate müüjad.
Maasikakasvataja Andres Vildi sõnul Poola mari Hiiumaa inimest eriti ei kõiguta. “Esimene kord, kui meie kõrval oli Poola maasika müüja, jäi tal kaup müümata. Järgmisel päeval oli ta hind kolm ja pool eurot kilo, meil täpselt poole kallim, seitse eurot kilo, siis see andis küll tunda ja tema müüs rohkem,” rääkis Vilt. Ta lisas, et kõik, kes olid Poola marja söönud, ütlesid, et sel polnud mingit maitset.
Vilt, kelle marjad tavaliselt Hiiumaal esimesena valmivad, leidis, et maasikate müüki tuleks kohe alustada normaalse hinnaga. “See on jama, mis siin toimub ja ma võtan sellest osa, et teiste müüjatega kaklema ei läheks, aga ma ei nõustu, et Hiiumaa hind peabki kõrge olema,” ütles Vilt. “Ka siin võiks vabalt mari kolm ja pool eurot maksta, kui teised müüjad ka sellega kaasa läheks.”
Vilt kinnitas, et kui keegi soovib temalt hulgi maasikaid osta, siis hinnas jõutakse alati kokkuleppele – tema sõnul on see on väikese talu eelis, ise hinda otsustada.
Hooaeg kestab veel pikalt
Vildi Männi talus jagub maasikaid sel hooajal veel pikalt, sest uusi taimi alles istutatakse ning need hakkavad kandma alles kuu aja pärast.
“Mandril räägitakse, et inimestel saab maasikaisu otsa ja olgu hind kui tahes madal, ikkagi ei osteta, Hiiumaal ma seda aga täheldanud pole – eks tänavuaasta vaata, kas siin ka isu täis saab,” naeris Vilt.
Vildi põllud asuvad Arukülas ning maasikate kasvatamisega alustati 11 aastat tagasi. “Nüüd on põllud muudkui paisunud ja paistab, et turul on ruumi veel.”
Kunagi kasvatati Hiiumaal kümnetel hektaritel, aga Vildi arvates ei saavutata seda taset siin veel niipea, sest istanduse loomine on kulukas, lisaks tuleb siin ka tööjõudu tikutulega taga otsida.
Männi talu maasikad realiseeritakse kõik Hiiumaale ja mandrile müügi vajadust siiani olnud pole. Vildi sõnul ei plaani ta mandrile müüma minna ka, sest praegugi käivad mandri maasikamüüjad siin soodsalt omi marju turustamas.
Tänagi on Hiiumaale Tartumaalt Viru talust tulemas maasikabuss, mis lubab pakkuda n-ö Lõuna-Eesti hinda ehk viiekilose maasikakasti hind on 25 eurot.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411