Teisipäev, juuni 4, 2019
 

Kärdla üheksandikud loovad uusi tavasid

Harda Roosna | Hiiu Leht
Kui tavaliselt on kevaditi rohkem pildil gümnaasiumilõpetajad, siis Kärdla põhikoolis on praegu kõige tähtsamad üheksandikud, kes koos õpetajatega algatavad uusi traditsioone.
Kärdla põhikooli 9.a klassis on 14 õpilast ja 9.b klassis 18 õpilast – seega valmistub kooli lõpetama 32 noort. Eile algasid neil eksamid ja reedel kõlas viimane koolikell. Seejärel võis linnas näha rongkäiku miniseelikutes ja lühikestes pükstes, lehvide-lipsude-pulgakommide-ranitsate-mängukarude ja veepüstolitega relvastatud üheksandikest.
Vallamajas võttis nad vastu Kärdla osavallavanem Lauri Preimann, kes uuris, kas koolivalik tehtud ja kui paljud jäävad õppima Hiiumaa gümnaasiumi.
Osavallavanem ütles, et poleks üheksanda klassi lõpetamise järel osanud arvata, et 25 aasta pärast töötab Hiiumaal osavallavanemana. Just seepärast oli tema sõnum, et vahet pole, mida nad teevad kooli lõpetamise järel, peaasi on haridusteed jätkata.
Tema teine soovitus oli lisaks infotehnoloogia erialale valida ka neid ameteid, mida teeme oma kätega ja mis on igapäevaelus hädavajalikud.
Uut suunda näitamas
Vallamajast suundus ülemeelik, samas justkui natuke mõtlik seltskond koolimajja tagasi. Juba varem oli iga koolilõpetaja istutanud mõne oma vana jalanõu sisse ühe taime. Nüüd seati need kooli­maja ette murule, kinga, kummiku või botase nina näitamas suunda, kuhu jalanõu omanik tahab oma sammud seada. Suur hulk lillega jalanõudest sihtis ninaga samasse kõrvale, Hiiumaa gümnaasiumi poole, mõni ka Suuremõisa ja mõni alles otsis õiget suunda.
“Kõige tähtsam on ju lõpu­klass ja seekord on neil see eelis – olla viimase koolikella päeval need kõige tähtsamad,” selgitas Kärdla põhikooli direktor Margit Kagadze.
“Võtab natuke harjumist ja aega, et nüüd on meil siin kõrvuti koolides kaks lõpuklassi, aga mulle tundub, et nad on uhked selle üle.”
“Nad ise ka tunnevad huvi ja küsivad – kas meie tegime seda esimest korda?” kinnitas huvijuht Eliise Liias.
Üks täiesti uus algatus on ka direktori vastuvõtt 9. klassi lõpetajatele ehk saja päeva ball, kuhu õpilased ja õpetajad saabusid ülipidulikes rõivais. See toimus täpselt sada päeva enne lõpuaktust, mis on 19. juunil.
Klassijuhatajad Tiina Viisut ja Vladimir Barinov aga sõitsid koos õpilastega jalgratastel Roograhu restorani ja korraldasid seal oma õpilastele klassijuhatajate vastuvõtu.
Ainus tava, mis kestnud juba aastaid ja toimus ka tänavu, oli üheksandike auto­pesu. Kolmapäeval pesti kooli­maja tagusel platsil puhtaks kõik autod, mis kohale toodi, isegi direktori jalg­ratas. Kogutud summa läheb n-ö heategevaks otstarbeks ehk klassi lõpupeoks.
Õpetaja: Istumajääja tunne
Õpetaja Viisuti jaoks on see teine lõpuklass teele saata, õpetaja Barinovi jaoks kolmas.
“Endal on selline istumajääja tunne,” ütles Viisut. “Nemad ju lähevad ja mõtlevad tuleviku peale ja mina ju jään – see on natuke keeruline aeg minu jaoks.”
“Mul on tegelikult täitsa kahju,” ütles Barinov. Tema sõnul on tal alati nii toredad lapsed, et lausa kurb on, kui nad koolist lahkuvad.
Direktor Kagadze lisas, et tänavused lõpetajad on hästi vahetud, südamlikud ja siirad. “Nad on teinud vahvaid asju – näiteks panid kogu koolipere ühel lumisel talvehommikul kooliesisel tantsima, samuti korraldasid õpilastele sportlikke õuevahetunde,” meenutas koolijuht.
Lõpetajate hulgas on tulevane teadlane, kes uuris jugapuu käekäiku, osavnäpp, kes valmistas mudellennuki, suur hulk tantsijaid ja mitme ala sportlasi; andekas värava­vaht, mitu edukat orienteerujat, tennise­mängijaid, aga ka õpilasesinduse liikmeid.
“Peaaegu kõik minu klassi lapsed tegelesid huvitegevusega ja minu meelest neil vaba aega eriti ei olnudki,” kinnitas õpetaja Barinov.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411