Teisipäev, juuni 11, 2019
 

Aasta linnu pesakaamera asub Hiiumaal

EKRAANIKUVA
Kolmapäevast saab jälgida aasta linnu öösorri tegemisi Hiiumaal asuvale pesapaigale paigaldatud veebikaamera vahendusel.

Ornitoloog Renno Nellis leidis Hiiumaal asuva öösorri pesa mai viimasel nädalal, kui seal oli üks muna. Kaamera paigaldamise ajaks oli pesas kaks valget hallikate ja pruunide täppidega muna. Öösorri haudeperioodi pikkus on 17–21 päeva ja seega peaksid pojad kooruma nädal enne jaanipäeva.
“Kuna rahvasuus laisklinnuks kutsutud öösorr pesa ei ehita, vaid muneb lohku maapinnal või lausa metsarajale, on tegu harukordse võimalusega heita pilk öösorri ellu,” tõdetakse saadetud pressiteates.
Aasta linnu projekti koordinaator Aarne Tuule selgitas, et maaspesitsejana on öösorr röövloomadele kerge saak ja arvestatav hulk munakurni hukkub. Ta avaldas lootust, et otsepildis õnnestub siiski näha nii poegade koorumist kui ka nende pesast lahkumist. “Pojad peaksid pesas või selle vahetus läheduses püsima umbes nädala, kuid seda loodame välja selgitada kaamera vahendusel,” lisas Tuule.
Otsepilti öösorri pesast näeb aadressil www.eoy.ee/oosorr/kaamera ja pesas toimuvast saab lugeda Looduskalendri foorumist.
Öösorri kaamera paigaldasid koostöös Kotkaklubi ja Eesti ornitoloogiaühing. Kaugjuhitav kaamera on paigaldatud paari meetri kaugusele pesast ning varustatud infrapuna valgusallikaga, mis võimaldab öösorri tegemisi jälgida ka öösel, mil linnud on eeldatavalt aktiivsemad. Ühtlasi saab kuulata ja vaadata, kes pesa läheduses veel elavad.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411