Teisipäev, mai 7, 2019
 

Tähistasime emakeeleaastat etluspeoga

Johannes Markus Altmäe
Aprilli viimasel päeval tähistati Suuremõisa lossis emakeeleaastat etlus­konkursiga “Hiiu keel ja meel”.
Konkurss toimus esimest korda ja sellega soovisid korraldajad, Hiiumaa gümnaasiumi abituriendid pöörata tähelepanu Hiiumaa kultuuripärandile, aga ka anda õpilastele avaliku esinemise kogemusi. Osalema olid oodatud kõik Hiiumaa koolide õpilased algklassidest gümnaasiumini välja. Esitusele tulid mitmete armastatud Hiiumaaga seotud autorite luule- ja proosa­tekstid. Eriti populaarsed olid poetess Ave Alavainu värsid ning murdeluuletaja Heli Laaksoneni ja Järvi Kokla ühisluuletused, mis kõlasid korduvalt.
Kokku oli Suuremõisa end proovile panema tulnud ligi 40 koolinoort, keda hindas Hiiumaa gümnaasiumi abiturientidest koosnev kaheksa­liikmeline žürii. Osalejad olid jaotatud nelja vanuserühma ning esinemise juures jälgiti nii diktsiooni, teose sobivust esitaja olemusega kui ka üldist esinemisoskust.
Noorimast vanuserühmast, 1.–3. klassi õpilaste hulgast oli žürii lemmikuks Palade põhikooli trio koos­seisus Sebastian Liister, Karoliine Mürk ja Arabella Mürk. Nemad esitasid Ellen Niidu luuletust “Väike roosa põrsapoju”. Teise koha saavutasid Kärdla põhikooli õpilased Andero Sahtel, Rasmus-Hugo Kallas, Lenna Vals, Ken Mattias Meri, Eliise Lees ja Lisethe Kask ning kolmas oli sama kooli esimese klassi õpilane Kaspar Kattel.
4.–6. klasside vanuse­rühmas napsasid esikoha Mia-Marie Malk, Mia-Maria Loigom ja Laura Voogla Kärdla põhikoolist Ave Alavainu luuletusega “Teisme­liste laulud”. Teine oli Martha-Lii Voolma ja kolmas Merili Mänd.
Põhikooli vanimate õpilaste hulgast oli 7.–9. klasside arvestuses silmapaistvaim Emmaste neiu Riste Sofie Käär, kes esitas Ingel Unduski luuletuse “Kummardus Hiiumaale”. Teine oli Margareeta Käär samuti Emmastest ja kolmas Rasmus Gläser Kärdlast.
Parimaks etlejaks gümnasistide seas osutus Susan Začek, kelle esituses kõlas Heli Laaksoneni “Linnu­igatsus”. Talle järgnesid Triin Jürimäe ja Angela Kattel.
Meie vallavalitsuse esindajate lemmik oli Kaspar Kattel, sama arvamust jagas ka Järvi Kokla, kes kinkis nii talle kui ka Susan Začekile raamatu “Ole ise”. Abiturient Helina Kivi kinkis kahele talle enim meeldinud etlejale, kes olid Andero Sahtel ja Arabella Mürk, heegeldatud loomakesed. Kaunist päeva jäid meenutama toredad auhinnad ja värvikirevad aukirjad.
Samal ajal, kui žürii oma otsust langetas, vaatasid kõik ülejäänud Kärdla kultuurikeskuse näiteringi etendust. Kui tulemuste teadasaamise elevus möödas, sai sõna hiiu keele ja meele edendaja Järvi Kokla, kes meenutas oma kooliaegseid deklamaatorite võistlusi ning tuletas noortele meelde, kui tähtis on hoida eesti keelt ja veel rohkem hiiu keelt.
Päeva õnnestumise eest täname õpetaja Tiiu Heldemad, kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgruppi, õpilaste juhendajaid, MTÜd Hiiumaa Kino, Nargen­festivali ja Kadri Tikerpuud, OÜd Hiiumaa Köök ja Pagar, Hiiumaa vallavalitsust, Ivi Remmelgut, Karin Koklat, Hiiumaa gümnaasiumi, Maris Nõmmik-Kärtnerit, Ille Kivistut, Hiiumaa ameti­kooli, Kärdla kultuuri­keskuse näite­ringi ja Johannes Markus Altmäed.

Hiiumaa gümnaasiumi abituriendid

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411