Teisipäev, mai 7, 2019
 

Menukad õhtuloengud jätkuvad

KERSTI LUIK
Maikuus saab Hiiumaa ametikoolis kuulata kaht restaureerimise ja muinsus­kaitse teemalist õhtu­loengut ja kolme oma ala eksperti.
Hiiumaa ametikooli arendus­juht Signe Leidt rääkis, et eelseisvad loengud on talviste aiandusteemaliste õhtuloengute omamoodi jätk.
Huvilised on oodatud ka päevase õppe loengutele, tuleb vaid eelnevalt kooli õppekorraldajaga kokku leppida. Leidt tõi näiteks Heiki Pärdi loengu taluarhitektuuri ajaloost, mis toimus eelmisel kuul ja ütles, et avatud loengutega jätkatakse kindlasti ka tuleval sügisel.
Esimene loeng “Vanad head ajad, vanad head majad?” on Suuremõisa lossis juba reedel, 10. mail. Eesti kunstiakadeemia õppejõud ja teadur Oliver Orro arutleb, miks nii Eestis kui ka mujal maailmas kerkivad taas ja taas üles soovid ühe või teise ammu hävinud ajaloolise ehitise või keskkonna ülesehitamiseks, isegi kui selleks puudub igasugune praktiline vajadus.
Orro on arhitektuuri­ajaloolane, konservaator ja muinsuskaitsja, kelle loengu teema inspireeritud hiljuti Postimehes ilmunud Lauri Vahtre üleskutsest Narva vanalinna taastamiseks.
Teisel loengul, 22. mail, esineb Hiiumaa ametikooli restaureerimise juhtõpetaja Riin Alatalu, kes ühtlasi on ka muinsuskaitse ekspert­organisatsiooni Eesti komitee esinaine ja rahvusvahelise kinnismälestiste nõukogu juhatuse liige.
Alatalu räägib sellest, kuidas tegeletakse muinsus­kaitseliste väärtushinnangutega maailmatasandil ja milline on Eesti olukord võrreldes muu maailmaga.
Loengu teine esineja on Lenko Grigorov Suurbritanniast Great Yarmouth´st. Grigorov on ajalooliste hoonete konserveerimisele spetsialiseerunud arhitekt, kellel on vanade hoonete restaureerimise tehnikate ja oskuste põhjalik kogemuste­pagas. Loeng toimub inglise keeles.
Pikk koostöö Inglismaa restauraatoritega
Hiiumaa ametikoolis õpetatakse restauraatoreid alates 2009. aastast. Õppes on põhi­rõhk praktilistel oskustel ja suur osa õppest toimub reaalsetel objektidel nii Eestis kui välismaal. Alates 2013. aastast avanes õpilastel võimalus käia praktikal Suur­britannia kaguosas asuvas Great Yarmouth´i linnas koostöös seal tegutseva fondiga Great Yarmouth Preservation Trust.
“Tegu on fondiga, mis tegeleb vanade majade korrastamisega, et need uuesti kogukonna kasutusse anda,” selgitas Leidt. Tema sõnul teenivad sarnased väga pika ajalooga erafondid üldjuhul tulu mälestiste korrastamisega ja investeerivad kasumi uute mälestiste korrastamisse.
Leidt rääkis, et ühing kaasab nii kohalikke eriala­spetsialiste kui ka restaureerimise eriala õppureid üle kogu maailma. Hiiumaa ametikooli restauraatorid aga on osalenud mitmete ajalooliste hoonete ja alade korrastamises, nagu näiteks
St Margareth Hopton on Hill`i kiriku varemetes, St Johni kirikus, Great Yarmouthi linnamüüril ja kalmistul. Samuti on ametikooli õpilased osalenud sellesama ühingu kutsel ja toetusel praktikal Bulgaarias, kus nad 2017. aastal koos sealsete restauraatoritega restaureerisid vana talumaja.
Restaureerimise ja muinsus­kaitse teemalised õhtuloengud Suuremõisa lossis algavad 10. ja 22. mail kell 18.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411