Teisipäev, mai 28, 2019
 

Meeldetuletus aitas tõsta kauba-veo­ettevõtete töötajate palka

Tööinspektsioon saatis mullu koos maksu- ja tolliametiga märgukirjad 1406 kaubaveo ettevõttele, mille palgatase jäi alla kollektiivlepingus sätestatud alampalga nõude ehk 620 euro. Kuue kuu järel on palk tõusnud pooltel kirja saanud ettevõtete töötajatel.
Tööinspektsiooni pea­direktori Maret Maripuu sõnul on kaubaveo sektor üks väheseid, kus töötajatel on tööandjatega sõlmitud kollektiivleping. Kollektiivleping näeb ette, et riigisiseseid vedusid tegevate autojuhtide alampalk peab olema vähemalt 620 eurot. “Rutiinse kontrolli käigus selgus, et peaaegu pooled sektori ettevõtted eksivad nii seaduses sätestatu kui kollektiivlepinguga sätestatu vastu,” tõdes Maripuu.
Tööinspektsioon saatis märgukirja 1406 kaubaveo äriühingule ja teavituse saajaid oli kõikides maakondades. Kirjasaajad jagunesid kahte palgagruppi. Esimeses grupis oli 664 ettevõtet, kus töötajatele maksti palka 0–499 eurot. Teises grupis oli 742 ettevõtet, kus töötajatele maksti palka 500–619 eurot. Esimeste tähelepanu juhiti asjaolule, et nad ei täida ei üldtöökokkulepet ega vabariigi valitsuse kehtestatud alampalga nõuet. Teise grupi puhul tuletati meelde, et nende makstav palk jääb alla üldtöökokkuleppes sätestatu.
Maripuu märkis, et aktsioon oli tulemuslik, sest üle poole ettevõtetest otsustasid seadust täitma asuda. Pool aastat pärast märgukirjade saatmist liikus kuni 500eurosest palgagrupist kõrgemasse gruppi 60 protsenti ettevõtetest. Valdavas enamuses hakati töötajatele maksma palka 500–619 eurot. 10 protsenti otsustas hakata järgima kollektiivlepingut ning maksma töötajatele palka üle 620 euro. Teises palgagrupis, 500–619 eurot, liikus kõrgemasse palgagruppi 26 protsenti ettevõtteid. Kokku­võttes tõusis vähemalt poolte töötajate töötasu.
“Tunnustan ettevõtjaid, et nad soovivad tõsta töötajate töötasu. Loodan, et peagi suudavad tööandjad ka ilma meeldetuletusteta järgida nii seaduses kui kollektiiv­lepinguga paika pandud alampalga nõudeid,” ütles Maripuu. “Tööinspektsiooni poolt kinnitan, et oleme valmis ka edaspidi märgukirju saatma ning ka kontrolle läbi viima, kui näeme, et kokku­lepitust kinni ei peeta.”
Ametlikku veoseveo luba omab Eestis 3222 ettevõtet.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411