Reede, mai 10, 2019
 

Kuidas elad, Kärdla turg?

Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Kuidas läheb Kärdla turul ja müüjatel? Seljataga on rahulik talv ja suvemelu seisab veel alles ees, püsikunded aga leiavad turule tee igal aastaajal.
Kärdla turu juhataja Milvi Soodla rääkis, et talv on turumüüjatele muidugi rahulikum, täie hooga läheb hooaeg käima alles esimesest juunist. Neid, kes aastaringselt poe lahti hoiavad, on vähe, kuid suvel on avatud kaheksa poekest, lisaks juurviljalett ja külalismüüjad. “Turul läheb hästi, vähemalt suvel küll,” kinnitas Soodla.
Kolmapäeva ennelõunal pakkus turul köögivilja ja taimi ainsana Kalev Kopli. Letil toretsesid maasikataimed, petersell, till, kartulid-kapsad ja isegi lilleampel. Kopli on ligi 30 aasta jooksul kevadest sügiseni turuleti oma põllul kasvatatud head-paremat saaki täis ladunud.
Küsimusele, kas tegu on mahetoodanguga, vastas tõsine maamees: “Ei mina tea, kui mahe see taim on, aga üldiselt ma ei pane väetisi jah, poisid toovad mul sõnnikut vahel.” Vaid tippsibulad on tellitud kaup, kõik muu ikka omatoodang.
Kõige paremini müüb Kopli hinnangul praegu isetehtud hapukurk: “Seda läheb palju, just see üleöö seisnud värske hapukurk.” Ostjaid on aga turul rohkem ikka nädala­vahetustel ja suvel. “Suvel on muidugi parem, siis on võõrast rahvast palju,” möönis Kopli, et sel ajal on Hiiumaal üldse rohkem inimesi.
Kaheksa pisipoodi
Kärdla turul on aastaid – mõned aga aastakümneid – toimetanud pisikesed poed. HETI nimeline pood on Kärdla turul avatud olnud üle 20 aasta. Põhiklientuur on poe omaniku Tiit Värva arvates aastatega kindlalt välja kujunenud. “Käiakse põlvkondade kaupa – kui emad võtavad lapsed kaasa, siis need samad lapsed on harjunud edasi käima,” rääkis Värva.
Ka mõned suvehiidlased tulevad regulaarselt oma aasta pesutagavara täiendama. “Nad ikka mainivad, et nii hea odav ja kuidas neile meeldib, et kõik kätte tassitakse,” kirjeldas Värva, et kui vaja, aitab müüja ikka õiged suurused ja värvid välja otsida.
Kõlab ehk uskumatult, aga kõige aktiivsem aeg pesuostjate seas on jaanuari algus. Värval on selle kohta ka teooria: “Naised hoolitsevad kõigepealt oma pere vajaduste eest, see on siis jõulude paiku, siis tuleb jaanuar ja tullakse ostetakse endale ka midagi meeleheaks.”
Poekesest saab osta peamiselt pesu, aga ka muid riideesemeid ja kirsiks tordil on, et lihtsamad riide kohendamistööd saab lasta kohapeal ära teha. “Kui keegi ostab meilt näiteks pükse – siis teeme kohapeal tasuta lühemaks,” selgitas Värva.
SL kaupluse leti taga viimased 14 aastat toimetanud Marje Juhe poe täpset vanust ei osanud öelda. Küll kinnitas ta, et talv oli rahulik, kevade saabumisega tuleb aga kliente järjest rohkem. Poel on oma kindel püsiklientuur ja väljapaistvamad kliendid. Näiteks tõi Juhe ühe väliseestlase pere Rootsist, kes poodi igal Hiiumaa külastusel väisavad: “Kolm põlvkonda – nad püüavad alati ka eesti keeles rääkida ja on sellised hästi toredad kliendid mul.” Poes on müügil peamiselt riided ja jalanõud, aga ka pesu ja sokke.
Uus pood tegutseb turul 2013. aastast, aga põhimüük toimub internetipoes. Seetõttu on poeke  talvel kinni.
Aiapoe kevadhooaeg aga on juba esimestest soojadest ilmadest käima läinud ja pood huvilisi täis. Evi Kõsteri aiapoe juubeli puhul ilmus Hiiu Lehes pikem artikkel 26. aprillil.
Natuke ka kalandust
Taido Elmi avas kalastus­tarvete poe Hiiu Viiking kümme aastat tagasi. “Kevadel on meil siin lõbus, siis käib rohkem rahvast, sügisel panen jälle kinni,” rääkis Elmi, et talvel on pood suletud. Tavaks on saanud pood avada 1. aprillil ja lahti hoida umbes oktoobri keskpaigani, mil suurem kalapüük saarel hakkab vaibuma.
Hiiumaa kalapüügitsükkel on lihtne. Varakevadel algab harrastuskaluritel säina- ja särjepüük. “See on hästi massiline, sest talve jooksul pole paljud kalamehed kalal saanud käia,” kirjeldas Elmi, mismoodi hooaeg alguse saab. Iga aastaga on kasvanud huvi meriforellipüügi vastu. Forelli püüab ka Elmi ise ja tema enda hinnangul on tal päris hea meriforellilantide valik. Kohe peale seda tuleb tuulehaug ja siis haugi püügiaeg. Ja kui keegi peale ajakirjaniku veel ei tea, siis ka lesta saab ridvaga püüda. “Põhjakala on ta küll, aga siis püütakse vastavate vahenditega ja teda saab täiesti kalda pealt visata, sest sügisel tuleb lest kaldale nii lähedale,” kirjeldas Elmi. Lestaga saabki hooaeg enam-vähem läbi.
Elmi sõnul on ka kalastuses omad trendid ja Hiiu Viiking püüab nendega jõudumööda kaasas käia: “Kui üks asi on moodne, siis see peab kõigil olema.”
Poes on müügil harrastuskalapüügi tarvikud ja ajapikku on tekkinud muster, millisel ajal mida ostetakse. “Üritan sortimendi hoida nii laia kui saan, aga kõiki asju ei saa poodi sisse tuua,” rääkis Elmi. Samas saab klient alati küsida ja vajamineva asja tellida.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411