Reede, mai 31, 2019
 

Kuhi avab näituse Hiiumaa savist

repro
Keraamik Natalia Kuhi kasutas seekordse näituse “Hiiumaa savi läbi tule ja vee” töödes vaid kohalikku savi. Varasematel aegadel on seda savi kasutatud telliste ja katusekivide valmistamiseks, aga Kuhi näitusel on võimalus veenduda, et seda saab kasutada ka loominguliste eesmärkide saavutamiseks.
“Kes meist poleks mõelnud, avastades oma aiast või metsast savi, kas sellest on võimalik vormida vaas või kruus,” arutles Kuhi. Näitus on tema sõnul otse­kui kinnituseks, et õigeid võtteid kasutades saab ka kohalikust savist valmistada kruusi ja juua sealt oma hommikukohvi või kellaviieteed.
Hiiumaa savi on rauarikas madalkuumussavi, mille puhul esemete põletamisel lõpptemperatuuriks on 1050–1080 kraadi.
Valminud tööde pinnakattena on autor kasutanud madalkuumusglasuure, mis muudavad toote vettpidavaks ja võimaldavad saavutada kunstilisi efekte. “Osade tööde puhul olen kasutanud ka rakutehnikat, kus põletusviisist lähtuvalt tekitatakse esemele termiline šokk, muutes savi mustaks ja tuues esile töö erilise võlu ja vabaduse,” selgitas Kuhi.
Natalia Kuhi on keraamikaga tegelenud kaheksa aastat, ta on MTÜ Tubala Anagama üks asutajaliikmetest. Ühingusse koondunud loojate seltskond tegeleb keraamika kõrgkuumus-puupõletusega anagama tüüpi ahjus, mis Tubala külas valmis 2013. aastal. Igal aastal korraldatakse ahju juures põletusi, koolitusi ja ühepäevanäitusi.
Natalia Kuhi on osalenud mitmetel ühisnäitustel ja korraldanud erinevaid isiku­näitusi üle Eesti.
Näitus Kärdla kultuuri­keskuses avatakse kolmapäeval, 5. juunil ja jääb avatuks kuu lõpuni.
Käesolev on Kuhi viies isikunäitus. Esimene “Keraamika kui maal” oli Mäsu Galeriis Tallinnas (2016), teine “Soolaglasuuritud” Tallinnas Kuldjala tornis (2017), kolmas “Öine tee kahele” Kohila torngaleriis (2017), neljas “Püha tuhk” Kõrgessaare vaba aja keskuses (2018).

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411