Teisipäev, aprill 2, 2019
 

Riigikogu koguneb protestide taustal

President Kaljulaid kutsus uue, järjekorras 14. riigikogu koosseisu esimesele istungile neljapäeval kell 11.
“Loodan, et iga rahvalt mandaadi saanud saadik mõtleb hoolega, mis on tema vastutus. Rahvaesindaja on oma mandaadis vaba. Ta ei vastuta oma erakonna toetajate, fraktsioonijuhi, isegi mitte kitsalt mingi piirkonna inimeste ees. Eelkõige ja kõige­pealt on igal rahvaesindajal vastutus Eesti rahva ees, vastutus meie riigi ees. Vastutus selle ees, et meie põhiseaduse mõtet austataks, meie riigile ja rahvale kalleid vabadusi ja väärtusi kaitstaks. Loodan, et neljapäeval koguneval parlamendikoosseisul jagub tahtmist keskenduda sellele, mis meid liidab ja ühendab ning mis meid ühiskonnana edasi viib,” ütles riigipea otsust pühapäeval allkirjastades.
Vabariigi valimis­komisjon kuulutas valimis­tulemused välja reedel, 28. märtsil, tulemused jõustusid Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval ehk laupäeval.
Laupäeval, 30. märtsil jõudis avalikkuseni ka Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa Erakonna voli­kogude avaldus, milles avaldati toetust käimas­olevatele konsultatsioonidele ning toetati ka vabariigi valitsuse moodustamist kolme erakonna poolt.
Samas avalduses sõnastati põhimõtted, et Eesti peab olema kasvava rahva­arvuga, kaitstud, arenev, turvaline ja konkurentsivõimelise majandusega riik, kus on hoitud eesti keel ja kultuur. Samuti demokraatlik õigusriik, kus on tagatud meie ühiskonnas olulised väärtused, inim­õigused ja isikuvabadused, kus austatakse kõiki Eestimaal elavaid inimesi, nende vaateid ja arvamusi ning kuhu on oodatud tagasi kõik need, kes on siit lahkunud välismaale.
Laupäeval andis Reformi­erakonna esinaine Kaja Kallas avalikus pöördumises Jüri Ratase ja Keskerakonna poole teada, et Reformierakonna soov on luua koos Keskerakonnaga tasakaalustatud koalitsioon. Jüri Ratas vastas sellele, et Kallas on selle pakkumisega kolm nädalat hiljaks jäänud.
Pühapäeval toimusid Tallinnas ja Tartus meeleavaldused, sajad inimesed protesteerisid selle vastu, et Keskerakond, Isamaa ja EKRE tõenäoliselt koos valitsuse moodustavad.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411