Teisipäev, aprill 30, 2019
 

Naaditeater tõi Provintsiteatrite päevadelt laureaaditiitli

Nädalavahetusel Saare­maal Salmel aset leidnud Provintsiteatrite päevad olid Hiiu Naaditeatri jaoks edukad ja koju toodi laureaaditiitel.
Hiiu Naaditeater tõi pühapäeval Salmel esimest korda lavale oma uue etenduse “Meite elu”. Tegemist on Tiiu Heldema koostatud ja Jaanus Kõrvi lavastatud luulelavastusega.
Peamiselt oli tegemist hiiu murdekeelse luulega, aga näiteks Kadri Maiste rääkis ka Lõuna-Eesti murdes. Loomulikult oli etenduses ka hiiu nalju ning Janno Elmi eestvedamisel põimiti lavastusse ka paar laulu. Naaditeater otsustas lavale tuua just niisuguse tüki, sest soovis sellega tähistada käimas­olevat eesti keele aastat.
Hiiu Naaditeatri näitleja ja idee, teha etendus murde­keelsena, autori Õie Laksbergi sõnul tuli võit raskelt. “Aga sellegipoolest rõõmuga ja suure üllatusena,” tõdes ta. Laksberg rääkis, et enne esietendust Saaremaal oli näitlejatel küll närv sees, aga see ei vedanud neid alt.
Kokku anti nädalavahetusel Saaremaal välja kolm laureaaditiitlit ja üks suur auhind ehk grand prix.
Keeruline salme pähe saada
Murdekeelse luule õppimine oli näitlejatele esialgu paras pähkel, sellegipoolest laabus kõik üle ootuste hästi.
“Jälgisime lavastaja nõuandeid täiel määral,” ütles Hiiu Naaditeatri näitleja Mari-Liis Leivalt. Ta rääkis, et algul tundus luuletusi üsna võimatu pähe saada, sest salmid ei läinud kohati omavahel kokku. “Üllataval kombel jäi kõigil nii hästi pähe, et esinemisel ei olnud ühtegi viga – kõik tuli lihtsalt suurepäraselt välja ja kõigil.”
Leivalt jagas oma kogemust, et esimest korda peale etendust tundis ta, et kõik oli väga hästi: “Emotsioonid olid laes, samuti oli vastukaja üdini positiivne.
Tundsid end staaridena
Hiiu Naaditeatri näitlejate sõnul oli vastuvõtt Saaremaal suursugune. “Tundsime endid tõeliste staaridena,” märkis Laksberg. Samuti jagus hiidlastel kiidusõnu lavameeskonna tööle.
Laksbergi sõnul oli festivalil osalenud truppide tase väga kõrge: “Iga aastaga on tase tõusnud.” Erilise vau! efekti tekitas meie näitlejates Häädemeeste Huviteatri tantsulavastus “7 surmapattu”, mille lavastas Aire Koop.
Hiiu Naaditeater osales Provintsiteatrite festivalil esimest korda 2012. aastal, seega tänavu oli neil juba seitsmes kord. Lavastuses “Meite elu” astusid üles Õie Laksberg, Mari-Liis Leivalt, Janno Elmi, Kadri Maiste, Henn Martinson ja Mattias Hiiumaalt. Kõigil hiidlastel on võimalus etendust vaadata veel sel kevadel Kärdlas.
Hiiu Naaditeatrit toetasid ja aitasid etenduse “Meite elu” Saaremaal lavale tuua Eesti kultuurkapitali Hiiumaa Ekspertgrupp, AS
M ja P Nurst, Kärdla kultuuri­keskus, Kersti Rõbtšenko ja Siret Sultsing.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411