Reede, märts 1, 2019
 

Valimisaktiivsus hea, valijad rahulikumad

Harda Roosna | Hiiu Leht
Kärdla valimiskomisjoni liige Tamara Alango ütles, et valijad on seekord rahulikumad, varasematel aastatel on komisjoni liikmed riigi tegemiste või tegematajätmiste pärast isegi riielda saanud.
Eelhääletuse viimase päeva ehk kolmapäeva keskpäeval oli maakonnakeskuse Kärdla valimisjaoskond ehk ainuke koht, kus sai eelhääletada, valijaist täitsa tühi. Laua taga istusid ja ootasid valijaid valimis­komisjoni liikmed Aivo Saar, Arnold-Aare Kivisikk ja Tamara Alango.
Nii Kivisikk kui Alango kinnitasid, et rahvas käib seekord hoolega valimas. “Käivad, ja päevasel ajal päris ilusti, nii poolsada inimest, eile oli lausa kaheksakümmend, aga õhtud on vaiksemad, peale kella viit ja kella kaheksani on oluliselt vähem valijaid,” rääkis Kivisikk.
Näiteks pühapäeva õhtul, kui kõik tähistasid Eesti vaba­riigi aastapäeva, ei käinud nelja tunni jooksul jaos­konnas mitte ühtegi valijat. “Siis kui kõik vaatasid kontserti ja istusid telekate ees,” selgitas Kivisikk. Komisjoni liikmetele aga oli kinnitatud, et nemad ei tohi isegi arvutist ülekannet vaadata. Nii istusid nad peoõhtul kohusetundlikult tühjas Kärdla kinosaalis, kuhu sel aastal valimisjaoskond sisustatud on.
Peamiselt käisid eelhääletamas hiidlased ise. Neid, kes elavad mujal, aga kasutasid seda võimalust Kärdlas, oli suhteliselt vähe. Veel on komisjoniliikmetele silma hakanud, et enamasti käivad valimas vanemad inimesed, noori on vähe. “Meie loodame, et noored osalevad e-valimistel,” ütles Kivisikk.
Vabariigis neljas koht
Eelhääletamas käidi Hiiumaal päris usinasti. Kokku eelhääletas Kärdlas 487 valijat, neist 268 mujalt kui Kärdlast. Eelhääletamise võimalust kasutas 12,1 protsenti Hiiu maakonna valimisõiguslikest kodanikest.
Selle aktiivsusprotsendiga jagas Hiiu maakond koos Jõgeva maakonnaga kogu Eestis kolmandat-neljandat kohta. Kõige aktiivsemad olid tartlased – eelhääletusel osales 18 protsenti valimisõiguslikest linnakodanikest. Samas kõige vähem tundsid eelhääletuse vastu huvi Tartu maakonna valijad, vaid 7,2 protsenti neist kasutas seda võimalust.
Eestis löödi tänavu nii elektroonilise hääletuse kui eelhääletuse rekord. E-hääletuse võimalust kasutas 247 232 valijat, jaoskonnas käis 99 163 inimest ehk kokku oli kolmapäeva õhtuks oma valiku teinud rekordilised 346 395 inimest, mis moodustab 39,3 protsenti valijatest.
Valimispäeval, 3. märtsil on kõik valimisjaoskonnad avatud kella 9–20ni. Valimispäeval saab hääletada üksnes oma kodukoha valimisjaoskonnas ning eelvalimiste ajal antud häält muuta ei saa. Terviseseisundi tõttu või mõne muu mõjuva põhjusega on võimalik valimispäeval ka kodus hääletada.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411