Teisipäev, märts 19, 2019
 

Lindude pesitsusperioodiks peavad olema metsatööd tehtud

Keskkonnaamet tuletab metsa­majandajatele meelde, et ohustatud linnu­liikide pesitsus­aeg algab ning raietööd, sh metsamaterjali kokkuvedu raiealalt, peavad olema kooskõlas metsateatises ette antud tingimustega.
Amet viitas, et looduses on näha esimesi kevade märke. Kassikakk, karvasjalg-kakk ja merikotkas alustasid pesitsemist juba veebruaris. Märtsis alustasid pesa kohendamist händkakk, kodu­kakk, kanakull, varsti ka rähnid.
“Pesitsusperiood on lindude elus kõige olulisem ja õrnem aeg. Selle edukast läbimisest sõltub paljuski liikide püsimajäämine,” selgitas keskkonnaameti liigikaitse büroo juhataja Marju Erit.
Tema sõnul on oluline, et raietööd ei häiriks ohustatud linnuliikide pesitsust, sest häiringute tõttu võivad linnud pesakohast lahkuda ja pesaehituse pooleli jätta. “Kitsa elupaiganõudlusega liigid ei pruugi sobivat pesakohta lähiümbrusest leida ja võivad pesitsemisest loobuda,” kinnitas Erit, et just seetõttu tuleb lõpetada raietööd ohustatud linnuliikide pesapaikade lähistel enne lindude pesitsusaega.
Keskkonnaameti andmetel segavad kaitsealuseid häirimistundlikke linnuliike nii puude raie pesametsa lähiümbruses kui ka muud raietööd, nt tüvede laasimine ja metsamaterjali kokku­vedu ladustamisplatsile. “Seetõttu tuleb veenduda, et puidu
ladustamisplats ei jää liikumis­piiranguga alale ning puidu väljaveoteel ei ole liikumis- ega sõidukeeldu,” juhtis Erit tähelepanu.
Keskkonnaamet soovitab loodusest hoolivatel inimestel planeerida kõikjal raietööd väljapoole lindude pesitsuse kõrgaega, mis kestab aprilli algusest juuli lõpuni.
“Linde pesitseb peaaegu kõikjal puistutes, ka võsas ja hekkides ning hakkimisele minevates puiduvirnades. Hooligem loodusest ja teistest elusolenditest ning laskem neil rahus lapsed üles kasvatada! Meie enda elukeskkond on niimoodi mitme­kesisem ja väärtuslikum,” kutsus Marju Erit kõiki metsamajandajaid loodusest hoolima.
Ka on keskkonnaamet valmis maaomanikke ja metsa­majandajaid nõustama, millised on kehtivad piirangud ohustatud linnuliikide elupaikades ja andma soovitusi, kuidas toimetada nii, et loodus­väärtused säiliksid.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411