Reede, märts 22, 2019
 

Hübriidsõda raske ära tunda

Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Saksa kolonel dr Heinz Neubauer rääkis laupäeval toimunud loengul, et hübriidsõda Venemaaga on käimas, kuid paljud seda siiski veel ei usu.
Loengul “Hübriidohud Läänemere piirkonnas – vaade Saksa­maalt” rääkis Kaitse­liidu Hiiumaa malevkonna toetajaliige doktor Heinz Neubauer, kuidas toimub hübriid­sõda ja milliseid võtteid kasutab selles Venemaa.
Neubauer selgitas, et hübriid­sõda on sõjapidamise viis, milles rakendatakse korraga nii tavapärase kui ka mittetavapärase sõjapidamise elemente. Mittetavapärased sõjapidamise elemendid on näiteks mõjutamine majandus­tegevuse abil ja valeinfo jagamine meediakanalite kaudu. Sellise sõja puhul üritab agressor näidata, et tal puudub seos konflikti osapooltega.
Neubauer tõi näiteid, kuidas Venemaa kasutab ajalooliste faktide moonutamist ja levitab võltsitud Baltimaade kaarte interneti ja teiste meedia­kanalite kaudu. “Sellist tüüpi infosõda on osa hübriidsõja hallist faasist,” rääkis Neubauer.
Samuti kirjeldas ta Venemaa sõjalisi ettevalmistusi, õppuste korraldamisi ja relvasüsteeme.
Ohtu ei tajuta
Neubauer tõi välja, et just Põhja-Eesti ja suursaared mängivad suurt strateegilist rolli, kui Venemaa peaks ründama: “Saartega omab vastane kontrolli Läänemerel ja õhukoridoris.”
Ta tuletas meelde, et 2016. aastal jõustus Rootsi kuningriigi valitsuse ja NATO vaheline võõrustamislepe: “See tagab strateegilise ligipääsu läbi Rootsi nii Soomele, kui ka Balti riikidele.”
Neubauer leidis, et nii tema kodumaal Saksamaal kui ka Eestis ei tunnistata Venemaast tulenevat ohtu ja üldine hoiak on pigem eitav. “Tsiviilisikud usuvad, et NATOsse kuulumine on juba piisav kaitse,” võttis Neubauer olukorra kokku sõjaväelase pilgu läbi.
Samas ei usu Neubauer, et teist Krimmi olukorda tuleb: “Üllatusmomenti saab kasutada vaid korra, ma ei usu, et Baltikumis seda korrata püütakse.”
Ta viitas, et Krimmis toimunu ajastati olümpiamängude ajale ja lääne ühiskond ei osanud sellist käitumist ette ennustada.
Balti kaitsekolledži lektor Heinz Neubauer, kes käis Hiiumaal viiendat korda, on ärikorralduse doktor, reservis olev kolonel ja töötab NATOs logistika-alal. Samuti peab ta loenguid Balti kaitse­kolledžis.
Loengut eesti keelde tõlkinud Kaitseliidu väljaõppe­spetsialist kapten Tanel Kapper ütles, et kuulajaskond oli oodatust väiksem. Eriti valmistas talle pettumust, et ainsatki vallaametnikku kohale ei tulnud. “Iga kord, kui sellest juttu tuleb, siis ma ei näe valla inimesi nendel loengutel,” rääkis Kapper, et julgeolekut puudutavatel loengutel poliitikud osaleda ei taha.
“Inimestele ei jõua kohale, et maailm on kardinaalselt muutunud,” tõdes Tanel Kapper.
Ta ütles, et Hiiumaal on vaid sadakond kaitseliitlast, kes ohu korral peaks vaenlasele vastupanu osutama.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411