Teisipäev, märts 12, 2019
 

Hiiumaa valimisaktiivsus hüppas üles vea tõttu

Harda Roosna
Hiiu maakonna valijate arv kasvas vabariigi valimis­komisjoni andmetel peale häälte üle­lugemist koguni 2,8 protsenti ehk 227 inimese võrra.
Riigikogu valimistel osalemise õigus oli 8016 Hiiu maakonna elanikul. 5. märtsi Hiiu Lehes kirjutasime veebi­lehe valimised.ee 3. märtsi õhtustele, kell 21.20 täpsustatud andmetele tuginedes, et valimas käis 62,7 protsenti Hiiumaa valimisõiguslikest kodanikest.
Riigikogu valimistel osalenud inimeste arvu täpsustati peale hääletussedelite teist ülelugemist ja veebilehele valimised.ee ilmus uus number, et Hiiumaa valijate valimisaktiivsus oli 65,5 protsenti. Seega osales valimistel koguni 2,8 protsenti rohkem Hiiumaa elanikke kui esialgu teatati.
Küsimusele, kust nii suur erinevus tuli, vastas valimis­teenistuse meedianõunik Kristi Kirsberg, et üks Hiiumaa valimisjaoskond oli jätnud esialgsete tulemuste esitamisel märkimata eelhääletanud valijad. “Sellest ka protsendi erinevus,” põhjendas Kirsberg. “Aga selleks teine ülelugemine ongi, et kõik numbrid vaadatakse üle ja vead parandatakse,” lisas ta.
Täpsustatud küsimusele vastas Kirsberg, et viga tehti Hiiumaa valla valimisjaoskonnas number 1. “Esialgsete tulemuste edastamisel jäi märkimata eelhääletusel osalenute arv 227 (niipalju antud jaoskonna valijaid eelhääletamisel osaleski). Viga märkasid nad ise ja parandasid,” kirjutas Kirsberg. “Riigi valimisteenistusele edastatud protokollis oli number õige, sellega oli ka viga parandatud ja kõik korras,” kinnitas meedianõunik veel kord.
Kohalikud veast ei tea
Hiiumaa vallasekretär Helen Härmson, kes maakonnas valimisi korraldas, ega valimis­jaoskonna number 1 tööd juhtinud Karin Kokla kumbki esialgu sellise vea tegemist ei kinnitanud.
Kokla ütles Hiiumaa valla avalike suhete spetsialisti Liina Siniveeri vahendusel, et midagi sellist ei ole olnud. Kokla kontrollis üle valimispäeva logid ning tema andmetel sellist viga ei ole jaoskonna töötajad ei märganud ega parandanud. Siniveer vahendas Kokla hinnangut, et nii suur viga ei saaks mingil juhul märkamata jääda.
Hiiumaa vallasekretär Helen Härmson ütles Hiiu Lehele, et jaoskonnad kinnitasid oma andmed pühapäeva, 3. märtsi õhtul kell 21.08 kuni 22.27 ning andmeid pärast seda oluliselt ei muudetud. “Häälte teistkordsel ülelugemisel muudeti kuut häält erinevatel isikutel ja erinevatel põhjustel, aga valijate hulka ei muudetud,” ütles Härmson.
Valimispäeva logifaile kontrollis ka Härmson, kuid temagi ütles, et ei tea nii suurest veast midagi.
Peale valimispäeva logifailide veelkordset uurimist selgus, et 227 häält oli tõepoolest jäänud lisamata ühes vahearuandes, kuid kell 22.27 allkirjastatud protokollis oli see viga juba parandatud.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411