Reede, märts 22, 2019
 

70 aastat küüditamisest

Harda Roosna | Hiiu Leht
Esmaspäeval, 25. märtsil möödub 1949. aasta suurküüdita­misest 70 aastat. Erakordne on, et vabariigi valitsus kuulutas sel puhul 25. märtsi ühekordselt lipupäevaks, mil heisatakse leinalipud.
Nagu igal aastal, kogunevad ka seekord veel elus olevad küüditatud ja nende lähedased  mälestusüritustele üle Eesti.
Tallinnas Maarjamäel algab märtsiküüditamise mälestus­tseremoonia kell 16. Sõna võtavad president Kersti Kaljulaid, justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Memento liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste ja Eesti Korporatsioonide liidu esindaja ksv! Henri Zibo. Mälestuspalvuse peab Eesti Luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tseremoonia kestel avatakse neli uut nimeplaati kokku 200 nimega ja mälestusplaat teadmata kadunud ohvritele.
Kell 18 süüdatakse küünlad Tallinnas Vabaduse väljakul, Tartus Raekoja platsil, Pärnus Iseseisvuse väljakul ja Narvas Raekoja platsil. Tallinnas Vabaduse platsil on maha märgitud Eesti kaardikontuur, millele on kantud raudtee­liinid, kust saatuslik teekond algas. Eestis harva kasutatava lasertehnoloogiaga kuvatakse Tallinna linnavalitsuse hoonele küüditamise lugu. Õhtu vältel on animatsiooni kõrval kuvatud küüditatute nimed.
Hiiumaal on aastate vältel välja kujunenud oma traditsioon. Lühike vaikusehetk Lehtmas koos lillede asetamise ja küünalde süütamisega toimub päeval kell 12. Õhtupoolikul kell 18 on Kärdla kiriku esisel platsil lühike mälestuspalvus ja seejärel küünalde süütamine teises maailmasõjas langenud hiidlaste monumendi jalamil.
Meie asendamatud abilised on aastate jooksul olnud naiskodukaitsjad koos kodutütarde ja noorkotkastega. Oleme neile kõigile tänulikud ja ootame selgi korral rohket osavõttu.
Neile, kes kohale tulla ei saa, on palve süüdata küünal koduaknal. Tähtsaim on teadmine, et kedagi ega midagi pole unustatud ja tehakse kõik, et olnu ei korduks.
Helve-Esta Sillamaa Vabadusvõitlejate ja represseeritute Hiiumaa ühing

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411