Reede, veebruar 22, 2019
 

Antarktika ekspeditsiooni laev jõudis Nasvale

Meriliis Metsamäe
Kolmapäeval jõudis Saare­maale Nasva sadamasse kapten Meelis Saarlaidi juhitud mootorpurjekas ST. Jean II, millega eestlased plaanivad juulis alustada populaarteaduslikku retke Antarktikasse.
Saarlaid alustas purjekaga tee­konda Hispaaniast jaanuari lõpul. Teekond ei osutunud lihtsaks, Portugali rannikul möllas samal ajal torm Helene ja Cascais sadamas tuli oodata tormi lõppemist. Veebruari keskel, kui alus seilas Prantsus­maa rannikul, purunes GPSi antenn ja laev suundus  Prantsus­maale Cherbourgi sadamasse, kus seisis mitu päeva. Uuesti asuti teele 14. veebruaril. “Homme annab ekspeditsioonilaev Admiral B. otsad ja hiilib koduste vete poole,” kirjutas üks laevameeskonna liikmeid Jaanus Nõgisto sel puhul oma sotsiaalmeedia kontol.
Kahemastiline mootorpurjekas ST. Jean II tehakse Baltic Workboatsi laevatehases eks­peditsiooniklaariks. Purjejaht saab edaspidi nimeks ilmselt Admiral Bellingshausen. Laev jääb Nasvale tõenäoliselt suve alguseni, kuna ette­valmistus on põhjalik ja võimalik, et tuleb ette võtta ka suuremaid ümberehitamisi.
Eesti Meremuuseum ja Thetis Ekspeditsioonid tähistavad populaar­teadusliku retkega 200 aasta täitumist ajast, kui Saaremaal sündinud Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen avastas Antarktise.
Antarktika-ekspeditsioon saab alguse Kroonlinnast, kust suundutakse Helsingisse ja siis tagasi Saaremaale, sedapuhku ilmselt Roomassaarde, kus viibitakse paar päeva. Teel Antarktikasse tehakse peatus enam kui 30 sadamalinnas, kus räägitakse Bellingshauseni avastustest ja kliimamuutustest.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411