Teisipäev, jaanuar 8, 2019
 

Tuline pilguheit lahkuvale aastale

Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Luidja tsirkuse­talu hoovis oli aasta eelviimasel õhtul etendus TuleJutt, mis kutsus publikut valgust looma ja tagasi vaatama lahkuvale aastale.
Muinasjutuliste sugemetega fantaasiaküllane tuleetendus TuleJutt rääkis kloun Uli tulistest ja kummalistest unedest. Tsirkusetalu perenaine Helena Ehrenbusch ütles, et see oli tsirkusetalu neljas nn talve-eri etendus, mis nagu teisedki etendused sündis kohapeal, ühistest mõtetest, ideedest ja energiast.
Etendust aitasid kokku panna Juhan Eharand, Margit Sõrve ja tema tütar Maria, kes tsirkuses osalenud kolmandast eluaastast. “Margitiga teeme juba viisteist aastat koostööd suviste sotsiaalse tsirkuse projektide läbiviimisel, mis päädivad suurte avalike tule- või tsirkuseetendustega,” rääkis Ehrenbusch.
Hooldekodust eakatekodusse
Ehrenbuschi sõnul on tsirkuse­talu talvised tegemised ennekõike pühendatud kohalikule kogukonnale. “Oleme tohutult tänulikud oma ümberkaudsetele fännidele ja sõpradele, kes on meie peamine motivatsioon saarelisuse tingimustes seda tüüpi ettevõtmist arendada,” rääkisid Helena Ehrenbusch ja Ulrike Jäger etenduse järel.
Just nemad kahekesi veavad nii talu, mis ennekõike pühendatud sotsiaalsele tsirkusele ja maaelu elavdamisele, kui truppi Schokokaboom. Etendusi antakse Luidjal, Hiiumaal, üle kogu Eesti, aga ka kaugemal. Näiteks kõige eksootilisem sihtpunkt, kus käidud, on praeguse seisuga Tansaania.
2018 oli Luidja tsirkuse­talule töine – täis sai 15 aastat sotsiaalset tsirkust Eestis ja kümme aastat tuleteatrit Luidjal. Tsirkusetalu tähistas seda suure tuleetendusega, milles artistideks Tallinna vaimse tervise keskuse kliendid. Schokokaboom esines mitmel festivalil Hiiumaast Saksamaani, tõi välja uusi etendusi ja korraldas neli suuremat sotsiaalse tsirkuse projekti. “Tore oli ka see, et meie aasta algas Tohvri vanadekodus Hiiumaal ja lõppes Kilingi Villa vanadekodus Pärnumaal,” võttis Ehrenbusch möödunud aasta otsad kokku.
Uuel aastal uue hooga
Eriti hea meel on neil selle üle, et tänavu sai talu LEADER toetuse abil soetada tsirkusetelgi, mis annab senisega võrreldes palju suurema tegutsemis­vabaduse. Alustati ka tsirkusemaja taastamistöödega. Varasemalt oli selles vankrikuur, kus hoiti talu tööriistu, hobust, lambaid, küttepuid, heina jms. “Unistame, et sellest majast saaks kodu meie tsirkusevahenditele ja telgile, lisaks soovime, et seal saaks olema suurem soe ja kuiv ruum, kus väiksemaid töötubasid läbi viia.”
Vana vundamendi aitasid taastada ja vahvvärk­konstruktsiooni ehitasid Hiiumaa ametikooli õpilased. Selleks aga, et tsirkusemaja saaks katuse ja seinad, kutsub tsirkusetalu oma sõpru ja toetajaid ühinema tsirkuse­talu toetajate klubiga.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411