Teisipäev, detsember 4, 2018
 

Käinas pandi punkt Läti kultuurikuule

Laur Meldorf
Käinas toimunud ansambli Latvian Voices kontserdiga, mida austas oma kohal­olekuga Läti suursaadik, pandi punkt naabrite kultuurikuule Eestis.
Käinas on juba tavaks saanud, et enne advendiküünla süütamist toimub kultuurikeskuses kontsert. Sel aastal olid esimesel advendil erilised külalised: kollektiiv Latvian Voices ja Läti Vabariigi suursaadik Raimonds Jansons.
Enne kontserdi algust rääkis suursaadik Läti kultuurikuust, Eesti-Läti suhetest ja piirikaubandusest. Poolteist aastat Eestis suursaadiku ametis olnud Jansons ütles, et Läti kultuurikuu tõi
30. oktoobrist 2. detsembrini Eesti eri paikadesse läti kultuuri esindajaid. Kokku on suursaadik viimase kuu jooksul külastanud kõiki
14 sündmust üle kogu Eesti, kus on üles astunud nii Läti muusikud, kunstnikud kui ka sõnakunsti esindajad.
Ärikarikas Läti Pagarile Eestis
Läti-Eesti suhetest rääkides tõi suursaadik välja, et lisaks sellele, et mõlema riigi sajanda aastapäeva tähistamine on sattunud samale ajale, teevad eestlased ja lätlased paljuski omavahel koostööd. Näiteks toimus augustis Eesti-Läti ühine valitsuse istung, kus arutati piirkondlikku koostööd. “See oli esimene kord ajaloos, kus mõlemad valitsused istusid koos,” rõhutas suursaadik, et see ei olnud ainult sümboolse tähendusega istung. “Neil oli laual pikk päevakord, arutati mitmeid teemasid, näiteks kuidas Euroopa Liidus ühiste seisukohtade eest seista.”
Lisaks annab Läti igal aastal välja Livonia ärikarika, mille saab parim Eesti äriettevõte, mis tegutseb Lätis ja Läti ettevõte, mis tegutseb Eestis. “Kujutage ette, sel aastal sai Läti poolt selle karika ettevõte nimega Läti Pagar ja see on Eesti ette­võte,” muheles Jansons.
Piirikaubanduse kohta ütles suursaadik, et selle pooleteise aasta jooksul, mis ta on Eestis olnud, on seda probleemi Eesti meedias pidevalt käsitletud ja palju rohkem kui Läti meedias.
“Aga ka meie tõstame oma aktsiise samm-sammult, alustades tuleva aasta esimesest jaanuarist, kuigi mitte nii järsult kui Eesti,” märkis Jansons. Tema hinnang toimuvale oli, et piirikaubandus on eksisteerinud läbi aegade ning ta meenutas, kuidas kunagi oli kaubaks näiteks suhkur.
Võimas kontsert pani punkti
Enne kontserdi algust tervitas Hiiumaa rahvast kontserdi­sarja üks korraldajatest, muusikaprodutsent Toivo Tuberik. “Mul on olnud rõõm ja suur au veeta terve kuu Läti kultuuri ja muusikaga,” ütles Tuberik ja arvutas, et 32 päevaga on antud 14 kontserti.
Ta avaldas lootust, et kuigi Käinas toimunud kontserdiga sai Läti kultuurikuu punkti, harjub Eesti muusika­publik sellega, et meie kõrval on nii toredad naabrid nagu lätlased, ja kultuurikuu on alles algus. Tuberik vahendas Põlva vallavanema Georg Pelisaare öeldut, et meil on soomlastega väga sarnane keel, aga erinev kultuur, aga lätlastega on sarnane kultuur ja erinev keel ning soovis, et kontserdi järel mõistaks seda ka hiidlased.
Läti suursaadik pidas oma kõne eesti keeles ja tervitas publikut Läti 100. aastapäeva juubeli puhul. Seejärel astus lavale kuus võimsa häälega naist, kes oma häältega lummasid publiku terveks tunniks. Esitusele tuli nii inglise keelseid poplugusid, Läti rahvalaule kui improvisatsioonilisi lugusid. Publiku tungival soovil esitati lisa­loona eesti rahvalaul “Tulõ, tulõ päevakõnõ”.
Peale kontserti tänas esinejaid ja korraldajaid Käina osavallavanem Omar Jõpiselg, kes soovis Lätile palju õnne.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411