Reede, detsember 21, 2018
 

Hiiumaale rajatakse kunstlumega suusaring

Sigrid Leigri | Hiiu Leht
Eelmisel nädalal jõudis Hiiumaale lumetootmissüsteem ehk nn lumekahur, mida eile Kärdla linnapargis katsetati.
Tegemist on esimese katsega Hiiumaal kunstlund toota ja kahuriga kaasas on ka rajafrees. Nüüd peaks suusatamise võimalus vähemalt meie kooliõpilastele olema tagatud ka napi lume, kuid piisavate külmakraadidega talvel.
Hiiumaa jooksugrupi mittetulundusühingu juhatuse liige Alari Remmelg ütles, et plaanis on rajada ligi 400 meetri pikkune suusaring  ja kunstlumega kaetakse kuni poolemeetrine kiht. “Vähem pole lihtsalt mõistlik, kuna siis võib püsiv sulailm kiirelt raja hävitada,” rääkis Remmelg.
“Kunstlumi sulab aeglasemalt ning on looduslikust lumest tihedam ja jäisem, samas olemasolev looduslik lumekiht ei mõjuta kuidagi lumetootmist, küll on lisalumi abiks raja valmistamisel ja selle säilimisel,” kirjeldas ta kahe lume suhet.
Kaks meest on saanud Jõulumäe tervisespordikeskuses vajaliku lumetootmise koolituse. Raja valmistamisel teevad omavahel koostööd Hiiumaa vald ja Pühalepa osavald, aidates organiseerida vajaliku tehnika, traktori ja kopp­laaduri. Samuti aitavad osavallad komplekteerida kolme- kuni neljaliikmelise meeskonna, mis hakkab lund tootma, seda hiljem rajale vedama ja pärast ka regulaarselt hooldama. Kui tööga pihta hakatakse, käib see ööpäev läbi ja mitmes vahetuses.
Lumetootmist alustatakse Kärdla linnapargis seepärast, et selleks on vaja magevett, mida saab pumbata pargi kõrval asuvast Nuutri jõest. Samuti annab raja asukoht võimaluse talvel koolis suusatunde läbi viia. Järgmisest aastast alates on lootus juba püsivalt Paluküla terviserajal suusarõõme pakkuda.
Projekti algatajateks on Hiiumaa jooksugrupp koostöös sihtasutusega Eesti Terviserajad ja Jõulumäe tervisespordikeskusega, oma õla on alla pannud ka Hiiumaa vallavalitsus ja Pühalepa osavallavalitsus.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411