Teisipäev, detsember 18, 2018
 

Hiidlane naljalt Narva ei satu, Suuremõisa lapsed küll

JAANA OMANN
Narva on hiidlase jaoks üks Eesti kaugemaid punkte üldse ja naljalt ta sinna ei satu, Suuremõisa lasteaed-põhikooli õpilastel oli aga detsembri algul tore võimalus osa saada Narva kultuurist ja ajaloost.
Mõte kutsuda Suuremõisa lapsed neljaks päevaks Narva tekkis Paju kooli projektijuhil, kes helistas Pühalepa kultuuri- ja noorsootöö­keskusesse ja mõtte välja käis.
Noorsootöötaja Silvi Laidro sõnul otsustati ettevõtmisse kaasata kõik Suuremõisa lasteaed-põhikooli lapsed, kel vaid soovi.
Otsus projekti rahastuse kohta tuli vaid nädal enne selle algust, seega käis kõik ideest teostuseni väga kiirelt. Koos Suuremõisa lastega käis sel reisil ka Rõuge kooli 6. klass.
Projektiga “Imeline Narva” tutvustati Narva kultuuri, sporti ja ajalugu ning kolme kooli lapsed said omavahel tuttavaks. Kõik neli päeva olid väga tihedad, ärgati juba hommikul kell seitse ja õhtul hotelli jõudes vajusid kõik kohe väsinult magama.
Lapsed kohtusid olümpia­medalisti, sõudja Igor Kuzminiga ja said ka ise proovida, mis tunne on olla neljases sõudepaadis. Lisaks käidi tennist mängimas ja osaleti saalijalgpallivõistlusel. Narva Astri keskuses andsid lapsed väikese kontserdi ja said osa flash mobist*, mida kandis üle ka ETV+.
Hiidlased tekitasid Narvas tõelist furoori. Korra tänaval sattusid Rõuge kooli õpetajad vestlema eesti keeles ühe kohalikuga, kes rõõmsalt küsis, kas nemad ongi need hiidlased.
Seda, et hiidlaste külaskäik Narva oli eriline, näitas ka see, et kui tavaliselt kedagi õigeusukiriku torni ei lubata, siis Suuremõisa lastele niisugune haruldane võimalus avanes. “Õigeusus on igal kellalöögil tähendus ja meile loeti enne torni minekut sõnad peale, et me ühegi kella vastu ei läheks ning lapsed kuulasid ilusti sõna,” ütles Laidro.
Kogedes õpib rohkem
Suuremõisa lapsed tutvusid Narva linna ja selle ajalooga. Külastasid Kreenholmi tehase hooneid, käisid linnuses, teatris ja kinos venekeelset multikat vaatamas.
“See ei olnud lõbureis, lastel olid oma ülsanded – Narvas on väga toredaid kohti ja kõikjal oli midagi õppida,” märkis Laidro.
Reisi kaasa teinud õpetaja Jaana Omanni sõnul kurdetakse vahel, et Suuremõisa lapsed muud ei tee kui sõidavad ainult ringi, aga leiab, et reisimisest on igal juhul rohkemgi kasu kui ainult tunnis õppimisest. “Jah, me võime ajaloo õpikust Narva linnuse kohta lugeda, aga see ei anna pooltki seda, kui laps saab isiklikult kogeda ja oma käega katsuda,” ütles Omann.
Narva linnuses said õpilased raudrüüd katsuda. Õpetaja sõnul on see midagi enamat kui raamatust pilte vaadata, päris ettekujutust õpikust ikkagi ei teki. “Kui ta saab praktiliselt kogeda ja kõike seda näha, õpib ta ilmselgelt palju-palju rohkem,” tõdes Omann.
Ta kinnitas, et Suuremõisa kooli õpetajad on edaspidigi väga avatud niisugustele projektidele. “Saime tänu sellele projektile lastele tutvustada Narva traditsioone ja kultuuri, mis on hoopis midagi muud kui meil siin Hiiumaal.”
Omanni sõnul käiakse sageli Tallinnas ja Tartus, aga Narva niisama naljalt ei satuta, sest sõit sinna on pikk. Just seetõttu olid need neli päeva Suuremõisa laste jaoks eriti tänuväärsed.
Pühalepa kultuuri- ja noorsootöökeskusele polnud see esimene kord teha koostööd Paju kooliga. Nelja aasta jooksul on varemgi seal käidud ning juba kavandab Paju kool ka vastukülaskäiku Hiiumaale.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411