Reede, detsember 21, 2018
 

Avatud KlaasiPank tutvustab ajaloolist Hüti klaasikoda

Sigrid Leigri
Neljapäeval avas kunstnikepaar Kalli ja Valev Sein Kärdlas stuudio Klaasi­Pank, et jagada klaasitöötlemis­oskusi ja hoida mälestust klaasitootmise ajaloost Hiiumaal.
Kärdlas Heltermaa maanteel asuv KlaasiPank on avatud stuudio, kus korraldatakse leekpõletiga töötamise, klaasisulatuse ja vitraaži valmistamise kursusi. Stuudios on olemas klaasikuivatusahi, vitraažiahi ja leekpõleti. “Ühe ahju peaksime veel lisaks saama, et siin rohkem klaasikunstitehnikaid saaks hakata proovima,” vaatas Kalli Sein tulevikku.
Kuigi klaasikunstiga tegelevad mõlemad abikaasad, nimetab Valev Sein ennast rohkem monumentaal- ja maalikunstnikuks. Seetõttu oli avamispeo perenaine Kalli Sein seekord rohkem rambivalguses. Külalisi ja õnnitlejaid vastu võttes rääkis Kalli Sein stuudio nime saamisloo. Ta meenutas, et samas ruumis oligi kunagi pank. “Ja hiidlastel, traditsiooniliste inimestena, on komme aadressi üle küsides öelda: “Ahaa! See on see ruum, kus pank oli!”,” rääkis Sein. Just seetõttu otsustasid nad hiidlaste elu lihtsamaks teha ja panid stuudio nime sisse sõna “pank”.
Klaasist ja Hiiumaast rääkides nentis Kalli Sein, et kohalikud ei tea kuigi palju Hüti klaasikojast. “Kõik klaasikunstnikud teavad juba viiskümmend aastat, et Hüti ja Hiiumaa on Eesti klaasikunsti sünnikoht, aga hiidlased ise seda väga ei tea,” ütles ta.
Küll aga kiitis ta Hiiumaa muuseumi, mis viimasel ajal on Hüti klaasikoja teemaga rohkem tegelenud. Sama ülesande on seadnud ka Seinade perefirma OÜ Ideeklaas läbi kunstinäituste ja õpitubade korraldamise Keskväljaku Nelja Nurga Galeriis. Kalli Sein kinnitas, et esialgsete plaanide kohaselt jääb galerii vähemalt augusti lõpuni avatuks.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411