Teisipäev, oktoober 2, 2018
 

Õppus: HiiuIngel sõitis madalikule, oli ka hukkunuid

Toomas Kokovkin
Selline oli nelja­päevase merepääste­harjutuse stsenaarium, mis korraldati rahvusvahelise meeskonnavahetuse raames Hiiumaad külastanud viie riigi merepäästjatele.
Hiiumaa vabatahtliku merepääste seltsi juhatuse liikme Allard Kervese sõnul on Crew Excange rahvusvaheline ette­võtmine, kus vabatahtlikud merepäästjad saadetakse üle maailma laiali.
“Eesti saadab omalt poolt üle maailma vabatahtlikke merepäästjaid ja ühtlasi tulevad meile ka merepäästjad mujalt maailmast,” selgitas Kerves.
Eestisse saabus viis mere­päästjat: Saksamaalt, Hollandist, Inglismaalt, Norrast ja Taanist. Nädala jooksul sõidavad nad mööda Eestit ringi, neile tutvustatakse Eestit ja selle vaatamis­väärsusi ning organiseeritakse ka  merepääste harjutusi. Kervese sõnul on nende nädal Eestis väga tihedalt planeeritud.
Neljapäeval tutvusid nad Hiiumaaga ning õhtul osalesid merepääste harjutusel koos meie vabatahtlike mere­päästjate, naiskodukaitsjate, päästeametnike ning politsei- ja piirivalveameti töötajatega. Kokku osales õppusel ligi 50 inimest.
HiiuIngel
Kervese sõnul oli stenaariumi kohaselt madalikule sõitnud purjelaev HiiuIngel, mis hakkas lekkima. Pardal oli 18 inimest ja laeval tekkis paanika. Merepäästjate ülesanne oli erinevate vigastustega inimesed laevalt evakueerida. Kolm õnnetusse sattunud inimest võtsid kummipaadi ja üritasid sellega ise kaldale pääseda. Kervese sõnul leiti nad kiiresti ja toimetati kaldale, teistega, kelle seas oli ka hukkunuid, tegeldi laeval edasi.
Lisaks merel päästmisele oli oluline ka tegevus kaldal. “Kui on hukkunuid, siis on väga oluline ka see, mis toimub kaldal,” rääkis Kerves.
Ta tõi näiteks, et politsei ei tohi lasta kõrvalistel isikutel hukkunuid näha ja pildistada. Nii piirasidki Hiiumaa politseinikud õppuse ajal Kärdla sadamat nii, et keegi ligi ei pääsenud. “Üldiselt on “hukkunutega” õppustel lihtne – katad kinni ja rohkem pole vaja nendega tegeleda,” nentis Kerves.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411