Teisipäev, oktoober 16, 2018
 

Juubeldav Käina kool leinab gümnaasiumi

HARDA ROOSNA
Käina kool peab laupäeval 160. juubeli­sünnipäeva – koolis, mis on vanem kui Eesti vabariik, pole päriselt üle saadud kooli gümnaasiumiosa sulgemisest.
Käina kooli direktor Joel Pulk ütles, et nii väärikas eas kooli juhtimine tekitab temas aukartust: “Käina kool on vanem kui Eesti vabariik, selle tegemine jääb ärkamise­aega ja kindlasti oli põnev, kui üheskoos loeti ajalehte ja saadi aru, kui vajalik on lugeda ja kirjutada osata.”
Naljaga pooleks on öeldud, et Käina kool on õppimiskallakuga. Direktori sõnul kavatsetakse sellega ka jätkata. “Minul mandrilt tulles hakkas kohe silma, et Käina kool on tugev ja üle Eesti keskmise,” märkis ta. Pulk lubas, et ka edaspidi pingutatakse heade tulemuste nimel. “Selle kindlustamine pole kerge ja on kindlasti väljakutse.”
Aastal 2007 tähistas Käina gümnaasium oma kümnendat sünnipäeva, planeeriti uuendusi kooli ja oldi uhke paremate eksamitulemuste üle kui toonases Kärdla keskkoolis. Kolm aastat tagasi otsustati aga Käina gümnaasium sulgeda. “See, et gümnaasiumi enam pole, seda leina võib majas veel tänagi tunda ja sellest üle saamine võtab aega,” rääkis direktor. Tema sõnul mõjus gümnaasiumi sulgemine raskelt nii õpetajatele kui kogukonnale. “Võib-olla mõni lapsevanem pani oma lapse kohe Kärdlasse kooli, kuna Käinas gümnaasiumi niikuinii enam pole,” tõdes ta ja lisas, et gümnaasiumi sulgemise mõjud on ära­aimamatud ja pika vinnaga.
160. juubelisünnipäeva puhul laupäeval on kõik kooli lõpetajad ja endised töötajad oodatud vilistlaste kokku­tulekule. Koolimaja uksed avatakse laupäeval, 20. oktoobril kell 15. Kell 17 algab kontsertaktus kooli saalis ja sellele järgneb koosviibimine, mis kestab südaööni. Avatud on ka pildistamisnurk.
Uus algus 1997. aastal
1997. aastal kirjutas Eesti Päevaleht, et Lõuna-Hiiumaal asuv Käina vald soovib oma põhikooli kasvatada gümnaasiumiks ning pakkuda konkurentsi seni ainukesele Hiiumaa keskõppe­asutusele Kärdla keskkoolile.
Loos tuuakse erinevaid arvamusi – oli neid, kes leidsid, et Hiiumaal peaks kahe keskõppeasutuse jaoks õpilasi jätkuma, aga oli ka kahtlejaid.
Kärdla keskkoolis õppis tollal üle 200 noore, kuid umbes 60 hiidlast käis ka mandri gümnaasiumides, kuna saarel pakutav keskharidus ei taganud pääsu kõrgkooli. Näitena oli toodud, et kahel eelmisel aastal Kärdla keskkooli lõpetanud õpilastest pääses kõrgkooli vaid kümme, 1995. aastal õnnestus see vaid paaril õpilasel.
Käina vallavanem Rein Urman ütles tollal, et loodava gümnaasiumi üks eesmärk  on tõestada, et Hiiumaal saab omandada keskharidust, mis võimaldab kõrg­kooli konkureerida.
Väärikas punkt
Juunis 2015 saatis Käina gümnaasium teele kooli viimased abituriendid, 16. lennu. Hiiu Leht kirjutas toona, et gümnaasiumiosa 18aastasele tegevusele pani viimane lend hiilgava punkti, tõstes oma riigieksami tulemustega kooli üleriiklikult 14. ja matemaatikas 5. kohale. Käina kooli tollane direktor Ene Urman oli lõpetajate saavutuse üle üliõnnelik ja leidis, et üleriiklik viies koht laia matemaatika eksamil on ikka väga kõva sõna. Tolle aasta lõpupeol olid nii mõnegi silmad pisarais ja sama aasta sügisest on Käinas taas vaid põhikool ehk lihtsamalt Käina kool.
Hiiu saare esimene kirikukool tekkis just Käina valda aastal 1786, oli aeg, kui Käina vallas oli üle 30 kooli.
Austustvääriva juubeli puhul alustab Hiiu Leht 60ndatel Käina kooli õpetaja ja koolijuhi ülesandeid täitnud Jakob Otsa mälestuste avaldamist.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411