Teisipäev, september 4, 2018
 

Pärastlõuna vanade piltidega

Nikolai Königsfesti
Laupäeval, 8. septembril kell 12 on kõik vanade fotode huvilised teretulnud Kärdla pubisse
Wabrik.
Erinevalt eelmiste kordade vanade fotode motiivide mõistatamisest püüame seekord üle vaadata võimalikult paljud fotograaf Nikolai Königsfesti Hiiumaal tehtud piltidest.
Millal ta Hiiumaal tegutses, polegi täpselt teada. Seni on leitud pilte alates 1898 kuni Saaremaale kolimiseni 1925. aastal. Kindlasti oli ta Hiiumaal vaheaegadega. Teada on, et 1898–1904 õppis ta Berliinis fotograafiat. Ajaloomuuseumis on hoiul mahukas fotoalbum tema tehtud fotodega 1905–1907 sündmuste käigus põletatud Eestimaa mõisahoonetest. Aastatel 1918–1919 töötas ta Arhangelskis Mihkel Õnnise fotoateljees.
Kärdlas Vabaduse tänava ääres oli tal ateljee, kuid ta pildistas piisavalt palju ka väljaspool ateljeed. Nikolai Königsfesti pildid on kvaliteetsed, enamasti pruunika tooniga. Tema fotodele on iseloomulik ka pildiküljele alla vasakusse nurka pressitud fotograafi nimi: “N. Königsfest”. Põgusal vaatlemisel ei pruugi seda iga kord märgata, kuid pilti eri nurga alt vaadates on see siiski selgesti näha. Mõnel fotol on fotograafi nimi templiga ka pildi tagumisele küljele lisatud.
Head inimesed, kellel kodus möödunud sajandi esimese veerandi fotosid ning postkaarte, vaadake need üle ja andke leidudest kindlasti teada. Igast Nikolai Königsfesti Hiiumaal tehtud fotost on teada väga vähe koopiaid. Enamikust on leitud vaid üks eksemplar ning seetõttu on iga uus leid äärmiselt oluline, saamaks ülevaadet fotograafi Hiiumaal tehtust. Tänapäeval saab fotost teha väga hea digitaalse koopia ehk pole vaja oma pildist loobuda, et selle kohta täielik info edastada. Väga oluline on lisaks pildiküljele teha koopia ka fotode aadressküljest. Kui pilti on postkaardina kasutatud, siis saab postitempli kuupäevast teada, millal on kindlasti pilt juba olemas olnud või on seal lihtsalt midagi pildi kohta selgitavat kirjas. Eesmärk on ühiste jõududega kokku seada võimalikult täielik kogu Nikolai Königsfesti Hiiumaa piltidest.
Kõige mugavam on oma leidudega vanade piltide vaatamisele kohale tulla. Kui see pole võimalik, siis võiks endast teada anda. Tallinnas ja mujal väljaspool Hiiumaad ootab teateid Andrus Martin
(5249 750, andrusmartin@hot.ee), Hiiumaal Elmo Viigipuu (5138 699, elmo@hot.ee) või Urmas Liit Hiiumaa muuseumis.
Elmo Viigipuu

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411