Teisipäev, september 4, 2018
 

Meie suur väärtus – tuulelipud

Kui Ernst Ederberg 20. sajandi 20ndail uuris Hiiumaa taluehitusi, märkis ta oma kokku­võttes, et eriti torkavad saarel silma kaunid tuulelipud. Neid leidub pea igas õues ja muidu üsna  tagasihoidlikult kaunistatud hoonete kõrval tulevad nad esile kui head näited kõrgetasemelisest rahvakunstist.
Paljud teist on ehk märganud, et Hiiumaa muuseum alustas juba aasta tagasi tuulelippude ülespildistamist. Saimegi jäädvustatud sadakond tuulelippu, mis on päris hea saak. Samas tõdesime, et igasse külla ja peresse ei jõudnud. Tuulelipu teema oli olulisel kohal ka töös kohalike õpilastega ja täiskasvanudki võisid mitmel korral muuseumis lihtsat lippu meisterdada. Kuna programm “Saarte pärimuslik kultuurikeskkond” andis väikese rahasüsti meie jätkuprojektile, läheme tänavu töödega edasi. Siit ka üleskutse – kes on nõus, et tema kodu tuulelipp, isegi kui see seisab juba kuuris riiulil, üles pildistatakse, võtke muuseumiga ühendust. Huvi pakuvad meile muidugi ka kõik täiendavad andmed ehk siis, kes ja millal tuulelipu valmistas, kas selleks oli eriline põhjus, kus see on ülespanduna asunud jms.
Kui materjal koos, saame ehk raamatugi välja anda. Kahju ju, kui sinu pere lipu lugu sellest välja jääb!

Helgi Põllo
Hiiumaa muuseumi teadusdirektor

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411