Reede, september 7, 2018
 

Hiiumaa tüdrukud orienteerumises tegijad

Harda Roosna | Hiiu Leht
Tänavuse, 57. Hiiumaa karikavõistluse tulemused näitavad, et tõsisteks tegijateks on tõusnud Hiiumaa noored orienteerujad, kes ühe erandiga valdavalt tüdrukud.
Seegi kord ei jätnud tüdrukud eakaaslastele eriti palju esikolmikukohti. Silma hakkab, et nii nagu Sauede orienteerumis­dünastia, tuleb ka praegu Hiiumaal orienteerumisse noori tegijaid perekondade kaupa: Estad, Keskülad, Ellerid, Taltsid, Mari­puud… Aga ikka tüdrukud, poisse vaid mõni.
Uurisin treenerilt Anu Sauelt, miks poisid orienteerumissporti üles ei leia ja sain vastuseks, et jalgpall tõmbab ära. “Lapsevanemad ei mõtle, mida jalgpall laste jalgadega teeb ja peaga ja kaelaga kui nad peaks palli peaga vastu võtma,” oli Saue kriitiline.
Tänavu 68. sünnipäeva tähistanud Saue võidab orienteerumises oma vanuse­klassis esikohti veel praegugi. Tõsi küll, viimastel Eesti meistrivõistlustel tuli ta rajalt ära ühel jalal hüpeldes ega startinud ka Hiiumaa karikal. Põlv sai viga ja vajab aega taastumiseks, selgitas ta.
Elujõuline võistlus
Teiste seas läks rajale ka Hiiumaa orienteerujate klubi president Eda Tärk. “Mul on nii tubli korraldustiim, et võin võistlema minna,” ütles ta oma stardijärjekorda oodates.
Võistluste järel hindas Tärk Hiiumaa 57. karikavõistlused igati kordaläinuks nii osalejate arvu kui korralduslikult poolelt. “1962. aastal alguse saanud võistlus on elujõuline tänaseni,” kinnitas president. Seekord oli esindatud 24 klubi, kokku 100 võistlejaga, neist kolmandik ehk 31 Hiiumaalt. Kaugemad tulijad olid Võrust, Otepäält ja Jõhvist.
Ainulaadsed rajad
Joosti Kõpu mägedes üle poole sajandi orienteerumissporti teinud ja ligi pool sajandit rajameistri tööd teinud Toivo Saue tehtud uue Kõpu-Tõnupsi kaardi järgi.
“See on Eestis ainulaadne mets – ürgmets maha­langenud puudega, soodega, samas ideaalne männimets, siis Rebastemäe tõus ja piki Tõnupsi randa kulgev reljeef,” kirjeldas Tärk maastikku, kus võistlus peeti.
Tegemist oli päris nõudlike ja tehniliste radadega, mida osavõtjad kiitsid. “Üks Eesti kunagisi tipporienteerujaid Inno Ling tuli korraldajaid eraldi tänama suurepärase võistluse, väga huvitava kaar­di ja raja eest,” vahendas Tärk.
Tärk omalt poolt tänas komandante Peedo Pihlamäge ja Tanel Estat, kes valmistasid ette väga korraliku stardi- ja võistluskeskuse, aga ka kõiki, kes aitasid võistlust läbi viia.
Ka ilm oli orienteerujate poolt – laupäevase tavaraja võistluse ajal ei sadanud, tugev hoovihm kastis Kõpu poolsaart alles peale võistluse lõppu. Ka pühapäeval, kui võisteldi lühendatud tavarajal, oli ilm suurepärane.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411