Reede, september 14, 2018
 

Haigekassa: Hiiumaa haigla – maailma mastaabis väga eriline

HAIGEKASSA
Miks käisid Maailmapanga esindajad just Hiiumaa haiglas?
Vastab Eesti Haigekassa tervishoiu- ja kommunikatsiooniosakonna peaanalüütik Silja Kimmel: Sel ja järgmisel aastal jätkub Eesti Haigekassa ja Maailmapanga grupi vaheline koostöö, et tugevdada Eesti tervishoiusüsteemi. Maailmapanga esindajad käisid Hiiumaa haiglas seetõttu, et Maailmapank annab haigekassale nõu, kuidas rahastada saare haiglat parimal moel ja kuidas neid tulemusi mõõta. Eesmärk on see, et hiidlastele on vajalik ravi alati kätte­saadav ja kvaliteetne.
Missugune oli nende esmane reaktsioon nähtule-kuuldule?
Kindlasti üllatas neid Hiiumaa haigla väiksus ning see, kuidas säärastes tingimustes on suudetud tagada ravi kätte­saadavus ja kvaliteet. Hea tõestus ravi kättesaadavuse vajalikkusest saarel oli ka hommikune viperus, mil lend pealinnast udu tõttu tühistati ja kogu päevaplaan segi paiskus.
Kas niisuguse väikese saare haigla ja selle rahastamissüsteem on maailma mastaabis midagi erilist?
Maailma mastaabis on niisuguse väikese saare haigla ja selle rahastamissüsteem väga eriline. Maailmapanga eksperdid on leidnud, et võrreldavaid näiteid on veel vaid Austraaliast ja Ameerikast Marylandist, kuid kahtlemata on ka sealsete väikeste haiglate patsientide arv kordades suurem, kui seda on Hiiumaa haiglas.
Mis järgneb sellele visiidile – analüüs, soovitused vms?
Järgmisel kuul ehk oktoobriks annavad Maailmapanga eksperdid tagasiside Hiiumaa haiglas rakendatud valmisoleku­põhise tasu disaini ja tulemuste hindamise süsteemile ning teevad ettepanekud selle täiustamiseks. Seejuures hinnatakse, kas ja mil moel oleks valmisolekupõhist tasustamist võimalik rakendada ka teistes väikestes haiglates.
Kas neist nõuannetest tulenevalt võib haigla senine, mõnevõrra erandlik rahastamissüsteem muutuda?
Maailmapanga esmane tagasi­side on olnud, et tänast uut rahastamissüsteemi ei peaks kardinaalselt muutma, vaid leidma võimalusi selle täiustamiseks. Seda selleks, et hiidlaste ravi veelgi kvaliteetsemaks muuta.
On see järgimist väärt võimalus?
Haigekassa on palunud Maailmapangal hinnata, kas ja kui üldse, siis mil moel oleks valmisolekupõhist tasustamist võimalik rakendada ka teistes väikestes haiglates. Me oleme palunud hinnata, kas Eesti üldhaiglad on muuhulgas ligipääsetavuse alusel võrreldavad, et selle alusel teha edasisi otsuseid.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411