Reede, juuli 6, 2018
 

RMK ja omavalitsus matkaautodes probleemi ei näe

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Üha enam leiavad tee RMK Hiiumaa telkimis­aladele ka matkaautodega suvitajad. Kitsaskohaks on nende tualetid, mille tühjendamis­võimalusi telkimis­aladel pole.
Hiiu Lehe toimetuse poole pöördus Henry Laanemäe, kes peab Randmäe puhketalu ja on loonud kõik vajalikud tingimused ka matkaautodega reisijatele. Laanemäe sõnul eelistavad matkaautod aga tema puhketalule võimalust ööbida tasuta riigimetsa majandamise keskuse (RMK) telkimisaladel.
“Matkaautode arv kasvab iga aastaga ja üha enam satub meie puhketallu neid, kes oma kemmergut siin tühjendada soovivad ja selle eest maksta ei soovi,” rääkis Laanemäe.
Üks turist olevat isegi imestanud, et miks käimla tühjendamise eest raha küsitakse, Hiiumaal pidavat kõik ju tasuta olema. Laanemäe sõnul peavad ka nemad oma klientide solgiveo eest maksma ja pole mõeldav, et need, kes tasuta RMK telkimisaladel ööbivad, tulevad tema juurde ilma rahata oma WCd tühjendama ja puhast joogivett varuma.
Ta tõi välja ka peamise probleemi. Nimelt, kui matkaautodega suvitajad ei leia sobivat kohta heitvee äraandmiseks, lasevad nad oma solgi lihtsalt metsa alla.
“RMK raiub muudkui metsi maha, nad võiks muudele valdkondadele sama palju tähelepanu pöörata ja mure­kohtadega tegeleda,” oli Laanemäe pahane.
Matkaautodele pole mõeldud
RMK külastuskorraldus­osakonna Lääne-Eesti piirkonna juhataja Aili Küttimi sõnul on nad rajanud igaüheõiguse alusel kasutatava looduses liikumise süsteemi, spetsiaalselt matkaautodele võimalusi loodud pole ja ka ei kavandata.
“Meile teadaolevalt on matka­autodega liikuvate ja RMK külastustaristut väisavate külastajate hulk kõikjal Eestis marginaalne, samas on enamik matkaautodega reisijatest siiski distsiplineeritud,” ütles Küttim. Tema sõnul uuritakse näiteks Ristna külastus­keskusest olemasolevaid võimalusi ja ka tegutsetakse vastavalt saadud infole.
Küttim lisas, et RMK saab omalt poolt lisaks külastus­keskusest tavapäraselt jagatavale teabele täpsustada kodu­lehte www.loodusegakoos.ee
teabega, et ka Hiiumaa puhke­ala objektidel puuduvad matka­autode jaoks spetsiaal­selt ettevalmistatud võimalused.
Küttim leidis, et kui matka­autode kasutamise reeglid Hiiumaal tervikuna siiski täpsustamist vajavad, teevad nad ettepaneku kohalikule oma­valitsusele ja turismi­asjalistele koostada ühtsed matkaautode Hiiumaal kasutamise juhised koos ette­valmistatud asukohtade viidetega. “Eri keeltes paljundatud materjali tasuks levitada näiteks parvlaevadel,” tegi Küttim ettepaneku.
Probleemi ei ole
Hiiumaa valla arenguosakonna juhataja Monika Pihlaku sõnul pole nendeni ükski Laanemäe kirjeldatud probleem jõudnud.
“Kuivõrd ette heidetakse just probleeme RMK alade kasutamisel, uurisin nende seisukohta ja nad kinnitasid minu arvamust, et probleemi kui sellist ei ole,” ütles Pihlak. Ta lisas, et RMK-l on igal pool, kus karavanidega parkida tohib, olemas ka käimlad, mida tühjendatakse regulaarselt ning n-ö solgi valesse kohta laskmist täheldatud ei ole.
Ka Pihlak kinnitas, et matka­autode hulk Hiiumaal on marginaalne, mistõttu ei saa tegemist olla ulatusliku probleemiga. “Kui selliseid signaale peaks rohkem meieni jõudma, peame midagi ette võtma, kuid hetkel ei näe probleemi,” ütles arenguosakonna juhataja lõpetuseks.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411