Teisipäev, juuli 10, 2018
 

Erivajadustega inimesed tegid näitekunsti

Liisi Aron
MTÜ Kõrgessaare puuetega noorte klubi Vikerkaar korraldas tänavu koostöös Hiiumaa sotsiaalkeskusega vabariiklikud erivajadustega inimeste teatripäevad. Sündmus on toimunud igal aastal Eestimaa eri paigas, tänavu oli põhjust kõikidel selleks puhuks tulla 26. ja 27. juunil Kärdla põhikooli saali. Koos Hiiumaa noortega oli üle Eesti siia kohale sõitnud ligi 200 erivajadustega inimest 12 organisatsioonist.
Kuna teatripäevad hakkasid pihta üsna varakult, sai enne etenduste algust veidike ka Hiiu saare peal ringi tuuritatud. Külastasime Soera talumuuseumi, Suuremõisa lossi ja Vaemla villavabrikut ning nautisime kaunist loodust Orjaku matka­rajal.
Õhtul kella seitsmest algasid esimesed etteasted, mille hulka kuulus ka Vikerkaare etendus “Kaks kanget madrust”. Lugu rääkis sellest, kuidas madrused suutsid läbi seikluste lahti saada tüütust alkoholiprobleemist. Loo mõtles välja Larissa Eelma ning selle sisu oli ühtviisi naljakas ja õpetlik. Näidendi proove hakkasime tegema juba jaanuaris ja aprillis oli esmaettekanne Kõrgessaare päevakeskuses naljapäeval.
Kui esimese päeva etteasted läbi said, tuli kohale bänd ja mängis meile poole ööni mõnusat tantsumuusikat. Erivajadustega noortele meeldib väga tantsida ja nad pidasid vapralt peo lõpuni vastu.
Teatripäevad jätkusid 27. juunil ja esimesed ette­asted algasid pihta juba kella üheksast hommikul. Otsa tegid lahti Kärdla tegevustoa näitlejad, kes esitasid muusikalise lühipala sellest, kuidas konn kosjas käis. Noored olid üllatavalt naksakad ja etendused olid kõikidel ühendustel ilusti selgeks õpitud. Põnevust jätkus mitmeks tunniks.
Enne teatripäevade teatepulga üleandmist jagati kõikidele osalistele laiali meened ja tänukirjad ning siis pandigi tööle loosiratas, et teada saada, millisesse põnevasse paika saame järgmisel aastal oma uue etteastega sõita. Loosiratas peatus Vana-­Vigala tehnika- ja teeninduskooli nimel, nii et kohtume oma sõpradega järgmisel korral juba Rapla­maal.
Teatripäevadel osalemine on erivajadustega inimeste jaoks alati olnud väga oluline, sest see annab juurde esinemisjulgust ja tänavu said väga paljud Hiiumaa noored kogemuse esineda suurele publikule. Saanud positiivset tagasisidet, oodatakse järgmisi teatripäevi juba suure huviga.
Täname kõiki, kes aitasid ja toetasid meid teatripäevade läbiviimisel: SA Kodanikuühiskonna sihtkapital kohaliku omaalgatuse programm, Hiiumaa puuetega inimeste koda, Kärdla põhikool ja Hiiumaa sotsiaalkeskus.

Juta Ülemaantee

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411