Teisipäev, juuni 26, 2018
 

Vald sulges Malvaste jäätmemaja

Hiiu vald lahendas mullusuvise Malvaste olmeprügiuputuse, sulgedes sealse pakendijäätmemaja, mis polnud mõeldud olmejäätmetele ega turistidele.
Malvaste teeristis olnud pakendipunkt likvideeriti 1. juunist.
Peale pakendimaja sulgemist ja äraviimist hakkasid inimesed jäätmeid panema lähedalasuvasse hoonesse, kus kunagi oli bussipeatus ja mis nüüd kuulub ettevõtja Henry Laanemäele. “Nüüd läks asi eriti hulluks, bussi­paviljon veeti prügi täis,” ütles Laanemäe, kes teavitas toimuvast valda, kust organiseeriti maja puhastamine, ning ta sulges pääsu majja.
Turismiettevõtet pidav Laanemäe oli murelik, kuhu nüüd panna tagastamisele mittekuuluv klaastaara: “Kui pakendimaja tee äärest ära korjati, kuhu ma selle nüüd viin?”
Hiiumaa vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Raina Smill selgitas, et lähimad pakendi­majad asuvad Kõrges­saare alevikus või Kärdla linnas. Malvaste pakendi­punkt lepingu mõistes aga ära ei kadunud, asendus sellele on loodud Hiiumaa jäätmejaamas, mis asub Käina valla Ristivälja külas. Smill lisas, et osadesse pakendipunktidesse lisatakse ka jäätmemahuteid ning plaanis on muuta pakendikonteineri asukohta Käina alevikus.
Pakendimaja pole turistidele
Smill ütles, et kõige suurem mure Malvaste pakendipunkti puhul oligi see, et inimesed tõid sinna kõike. “Tasuta pakendi äraandmisel on inimestel kohustus käituda vastavalt kokkulepitud reeglitele,” ütles Smill. “Pakendi hulka kuulub puhas pakend, aga mitte olmeprügi, mööbel, mähkmed, pannid, wc-potid ja ehituspraht.”
Smill ütles, et Malvaste pakendimaja oli väga hea näide sellest, kuidas sai oma olmeprügist lahti saamise veeretada valla kaela, tuues selle taaskasutusse minevate pakendite jaoks mõeldud pakendipunkti.
Smill ütles, et millegi­pärast valitseb Hiiumaal ekslik arusaam, et pakendimajad on mõeldud turistidele, aga see pole nii. “Pakendiringlus ja pakendi tasuta äraandmise võimalused on loodud eeskätt kohalikule Hiiumaa elanikule,” rõhutas ta. “Loomulikult on meil hea meel, kui meie saart külastav turist seda võimalust kasutab, aga turiste teenindavad majutus­asutused peavad ise head seisma selle eest, et olmeprügi ja pakendid saaksid sorteeritud ja sihtotstarbeliselt ka hiljem käideldud.”
Smill viitas, et juhul kui saarel loodust nautiv turist peatub RMK puhkealadel, siis neis kohtades on olemas prügikastid, kuhu kõik ebavajalik jätta.
Tema hinnangul peame pakendimajade ebamõistliku kasutuse puhul vaatama eeskätt Hiiumaa elaniku ja suvehiidlase otsa: “Ilmselt me ise ei oska mõistlikult käituda.”
Nõus sagedamini tühjendama
Smill ütles, et taaskasutus­organisatsioonid oleks valmis konteinereid ka tihedamini tühjendama, kui peetaks kinni tingimusest, et nendes konteinerites on tõesti pakend. “Siinkohal räägime ikkagi taaskasutusorganisatsioonide pakendiringidest,” rõhutas Smill.
Hiiumaal on lepingupartneriteks kolm organisatsiooni: MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsioon (ETO), Tootja­vastutusorganisatsioon OÜ (TVO) ja Eesti Pakendi­ringlus OÜ (EPR).
“Vallaga on ametlikult, peale keskkonnainspektsiooni märgukirja, ühendust võtnud ja uue lepingu teemal läbirääkimisi pidamas ETO ja TVO, lepingu allkirjastamiseni on jõudnud ETO, TVOga läbirääkimised käivad,” ütles Raina Smill.
Taaskasutusorganisatsioonidega suhtleb oma­valitsuse esindajana alates juunist ehk peale lepingute ametlikku allkirjastamist OÜ Hiiumaa Prügila juhatuse liige/tegevjuht Martin Kagadze.
Eelmine vedaja OÜ Hiiu Auto­trans lõpetas lepingu, kuna teenis sellega kahjumit.

Hiiu vald lahendas mullusuvise Malvaste olmeprügiuputuse, sulgedes sealse
pakendijäätmemaja, mis polnud mõeldud olmejäätmetele ega turistidele.
HARDA ROOSNA
harda.roosna@hiiuleht.ee
Malvaste teeristis olnud pakendipunkt likvideeriti
1. juunist.
Peale pakendimaja sulgemist ja äraviimist hakkasid inimesed jäätmeid panema lähedalasuvasse hoonesse, kus kunagi oli bussipeatus ja mis nüüd kuulub ettevõtja Henry Laanemäele. “Nüüd läks asi eriti hulluks, bussi­paviljon veeti prügi täis,” ütles Laanemäe, kes teavitas toimuvast valda, kust organiseeriti maja puhastamine, ning ta sulges pääsu majja.
Turismiettevõtet pidav Laanemäe oli murelik, kuhu nüüd panna tagastamisele mittekuuluv klaastaara: “Kui pakendimaja tee äärest ära korjati, kuhu ma selle nüüd viin?”
Hiiumaa vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Raina Smill selgitas, et lähimad pakendi­majad asuvad Kõrges­saare alevikus või Kärdla linnas. Malvaste pakendi­punkt lepingu mõistes aga ära ei kadunud, asendus sellele on loodud Hiiumaa jäätmejaamas, mis asub Käina valla Ristivälja külas. Smill lisas, et osadesse pakendipunktidesse lisatakse ka jäätmemahuteid ning plaanis on muuta pakendikonteineri asukohta Käina alevikus.
Pakendimaja
pole turistidele
Smill ütles, et kõige suurem mure Malvaste pakendipunkti puhul oligi see, et inimesed tõid sinna kõike. “Tasuta pakendi äraandmisel on inimestel kohustus käituda vastavalt kokkulepitud reeglitele,” ütles Smill. “Pakendi hulka kuulub puhas pakend, aga mitte olmeprügi, mööbel, mähkmed, pannid, wc-potid ja ehituspraht.”
Smill ütles, et Malvaste pakendimaja oli väga hea näide sellest, kuidas sai oma olmeprügist lahti saamise veeretada valla kaela, tuues selle taaskasutusse minevate pakendite jaoks mõeldud pakendipunkti.
Smill ütles, et millegi­pärast valitseb Hiiumaal ekslik arusaam, et pakendimajad on mõeldud turistidele, aga see pole nii. “Pakendiringlus ja pakendi tasuta äraandmise võimalused on loodud eeskätt kohalikule Hiiumaa elanikule,” rõhutas ta. “Loomulikult on meil hea meel, kui meie saart külastav turist seda võimalust kasutab, aga turiste teenindavad majutus­asutused peavad ise head seisma selle eest, et olmeprügi ja pakendid saaksid sorteeritud ja sihtotstarbeliselt ka hiljem käideldud.”
Smill viitas, et juhul kui saarel loodust nautiv turist peatub RMK puhkealadel, siis neis kohtades on olemas prügikastid, kuhu kõik ebavajalik jätta.
Tema hinnangul peame pakendimajade ebamõistliku kasutuse puhul vaatama eeskätt Hiiumaa elaniku ja suvehiidlase otsa: “Ilmselt me ise ei oska mõistlikult käituda.”
Nõus sagedamini
tühjendama
Smill ütles, et taaskasutus­organisatsioonid oleks valmis konteinereid ka tihedamini tühjendama, kui peetaks kinni tingimusest, et nendes konteinerites on tõesti pakend. “Siinkohal räägime ikkagi taaskasutusorganisatsioonide pakendiringidest,” rõhutas Smill.
Hiiumaal on lepingupartneriteks kolm organisatsiooni: MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsioon (ETO), Tootja­vastutusorganisatsioon OÜ (TVO) ja Eesti Pakendi­ringlus OÜ (EPR).
“Vallaga on ametlikult, peale keskkonnainspektsiooni märgukirja, ühendust võtnud ja uue lepingu teemal läbirääkimisi pidamas ETO ja TVO, lepingu allkirjastamiseni on jõudnud ETO, TVOga läbirääkimised käivad,” ütles Raina Smill.
Taaskasutusorganisatsioonidega suhtleb oma­valitsuse esindajana alates juunist ehk peale lepingute ametlikku allkirjastamist OÜ Hiiumaa Prügila juhatuse liige/tegevjuht Martin Kagadze.
Eelmine vedaja OÜ Hiiu Auto­trans lõpetas lepingu, kuna teenis sellega kahjumit.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411