Reede, juuni 15, 2018
 

Imre Kivi toodetud lestaribad võitsid ERMi konkursi

erakogu
Rannakaluri Imre Kivi ettevõtte OÜ Stone­fish toode “Kuivatatud lesta ribad” saavutas Eesti rahva muuseumi (ERM)toidu­suveniiri konkursil esikoha. Lestaribad said žüriilt ülekaalukalt kõige enam punkte ja 300eurose preemia.
Imre Kivi ütles Hiiu Lehele, et lestaribasid on nad teinud mitu aastat, alguses kodutingimustes, nüüd ametlikus tootmises. “Mõtte algust päriselt enam ei mäleta – see tuli vist kuidagi loomulikult, et kuna me ise saunas lõikasime ja sõime kuivatatud lesta, siis tundus, et sellist asja võiks müüa ka,” meenutas ta algust.
Algul oli toode väikeses plastkarbis, kuna muud moodi ei olnud võimalik neid õhukindlalt sulgeda. Umbes poolteist aastat tagasi tulid müügile pruuni paberiga kaetud minigrip kotid, mis sobisid kuivatatud kalale suurepäraselt. Imre Kivi ütles, et sildi lahendus templina oli Hiiumaa turismiinfopunkti töötaja Sigrid Valteri mõte.
Tootel on ka kvaliteedimärk – Hiiumaa roheline märk. Konkursile esitas OÜ Stonefish ainult lestaribad. “Tegelikult on meil selles seerias veel ka räime-, säina-, särje-, haugi-, ahvena- ja kogrefileed ning tuulehaugi tükid,” loetles Kivi tooteid, mis kõik on müügil Kärdlas kaupluses Kala ja Võrk.
ERMi teadur Anu Kannike ütles, et võidutoote tugevustena tõi žürii esile sidet kohaliku toidupärandiga, suurepärast maitset, hästi läbimõeldud ja esitatud lugu, toote olemusele vastavat pakendit ja sobivat hinda.
Kaaskirjas on toote sünniloo kohta öeldud nii: “Juhtus nii, et kui külla tulnud mandri-inimestele kuivand lest kette anti, kukkusid nood otsast närima. Lest kare ka ja sõsune võib huuled puhta puruks tehda. Seepärast edaspidi viilutasime keik lestad enne kede andmist ilusti ee ja panime üsna pakki ka, et õhu käes träänima ei läeks.”
Kokku laekus konkursile 28 toodet. Võidutöö tootjaga OÜ Stonefish sõlmitakse leping ja ERMi pood on huvitatud hiiumaiste lestaribade müükivõtmisest.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411