Teisipäev, juuni 12, 2018
 

Ettevõtlus ei lase elul hääbuda

Rendiettevõte AS Cramo tähistas möödunud nädalal oma kümnendat tegutsemisaastat Hiiumaal.
Nii kaua saarel vastu pidada on väga hea saavutus. Tore, et Cramo juhid kaugel pealinnas pole lihtsalt Exceli tabelis jooni tõmmanud ja leidnud, et äri Hiiumaal end ära ei tasu.
Kümme aastat Cramo Hiiumaa osakonda juhtinud Urmas Kuuse sõnul on talved üpris rahulikud ja tuleb kliente oodata, suvel seevastu tööd väga palju. Eks see siin enamustes ettevõtetes nii olegi. Sellega tuleb lihtsalt kohaneda.
Hiiumaa on eraldatud ja tundub, et pole suurtele ettevõttekettidele just ahvatlev paik. Seega tunnustus Cramole. Oma olemas­oluga on nad muutnud siinsete ehitus­ettevõtjate elu märksa lihtsamaks ja võib öelda, et sellega oma panuse andnud tervele kogukonnale. Cramo esindus Kärdlas mõjutab tõenäoliselt kohalike ehitus­ettevõtete hindu – kui nad peaks vajalikud seadmed mandrilt tooma, oleks nende teenus kohalikele ilmselt ka kulukam.
Suuri ettevõtteid, mis sarnaselt Cramole pikalt Hiiumaal vastu pidanud, võib ilmselt ühe käe sõrmedel loetleda.
Arusaadav, et ettevõtluses on peamine kasum ja saarel teenitav tulu ilmselt mandri omaga võrreldav pole. Aga kui kõik hakkavadki ainult kasumi rekordeid taga ajama, sureb ettevõtlus välja nii Hiiumaal kui ka mujal Harjumaalt kaugemates piirkondades. Kui pole ettevõtlust, pole ka elanikel tööd ja kolitaksegi maalt suurematesse linnadesse.
See on suurte firmade juhtidele mõtte koht. Ilmselt on nii mõnigi neist väiksemast asulast pärit. Neid välja surnud ja lagunevaid külasid on Eestis juba piisavalt – kas me tõesti tahame, et nii juhtub ka meie lapsepõlvekodudega?

12. juuni 2018

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411