Teisipäev, mai 22, 2018
 

Sooline palgalõhe Hiiumaal üks suuremaid, Saaremaal väikseim

Statistikaameti andmeil oli naispalgatöötajate keskmine brutotunnitasu möödunud aasta oktoobris 20,9 protsenti väiksem kui meespalgatöötajatel. Keskmine brutotunnitasu oli ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta naistöötajatel 6,26 eurot ning meestöötajatel 7,91 eurot.
Maakonniti oli mullu kõige suurem palgalõhe Ida-Viru maakonnas – 27,9 protsenti, järgnesid Järva 25,6, Hiiu 25,3, Võru 24,0, Rapla 15,0, Lääne-Viru 14,3 ja Põlva 12,9 protsendiga. Kõige väiksem oli sooline palgalõhe Saare maakonnas – 11,3 protsenti.
Erialade kaupa oli kõige suurem sooline palgalõhe finants- ja kindlustustegevuses – 38,2 protsenti. Võrreldes eelnenud aastaga suurenes meestöötajate brutotunnitasu 7,3 protsenti, samal ajal kui naistöötajate brutotunnitasu vähenes 1,1 protsenti.
Palgalõhe suuruselt järgnesid mäetööstus 31,1 protsendi, kaubandus 28,1, töötlev tööstus 28,0 ning tervishoid ja sotsiaalhoolekanne 27,9 protsendiga.
Kõige väiksem oli nais- ja meestöötajate brutotunnitasu erinevus veevarustuse ja kanalisatsiooni tegevusalal –
5,9 protsenti, veonduses ja laonduses 5,1 protsenti ning muudes teenindavates tegevustes 1,1 protsenti.
Riigile ja kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes on palgalõhe väiksem kui Eesti või välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes. Palgalõhe riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli 18,4 protsenti, kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes 12,2 protsenti. Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes oli palgalõhe 19,2 protsenti ja välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 30,8 protsenti.

 

Sildid:

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
 • Volli͈, saarlane

  Kui ma Saaremaal küsin tuttavate käest, kas nad teavad, kes/mis nimekiri on: Reili, Helen, Helika, Riina, Kairi, Urve, Liina, Märt, Monika, Piret, Raina, Inge, Karin, Annika, Velda, Kulla, Mare, Kai, Ly, Heli, Aiki, Eve, Karin, Maarja, Tiia, Kairi, Tuuli-Brit, Carol ja Kairi, siis keegi ei ole veel ära arvanud.

  AInsana on lisaks küsitud: “Miks nimekirjas on Märt?” Kui vastan seepeale, et Märt on IT-spetsialist – naisterahvast ei sobi “patsiga poisiks” ju kutsuda, siis see ei tee asja eriti eriti lihtsamaks,.

  Hiidlased tundsid muidugi ära, et see on Hiiumaa vallavalitsuse teenistujate täielik nimekiri – http://vald.hiiumaa.ee/teenistujad , saarlaste jaoks uskumatu.

  Kirjutis näitab soolist palgalõhet maakondade lõikes, lehest on varasemalt leitav ka makstava palga statistika maakondades ja väikseimad makstavad palgad on Hiiumaal ja veel madalam on makstav palk Saaremaal. Neist andmetest saab lihtsalt tuletada maakondliku palgalõhe soolises lõikes. Saaremaal makstav keskmine palk on Eesti keskmisest kõvasti rohkem madalam, kui kohalik soolise palgalõhe suhe Eesti keskmissesse palgalõhesse — Saaremaal makstakse (isegi) meestele vähem palka, kui Eestis naistele keskmiselt! (Hiiumaal see nii ei ole – suur kohalik sooline palgalõhe teeb keskmise Hiiumaa mehe keskmise Eesti naisega enam-vähem võrdseks.) Saaremaal meestele makstav palk on ka omamoodi palgalõhe aga sellest rääkimine on oioioi… , sest probleem on ju naiste palkades! ;)

  EDU!

   
   
   
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411