Teisipäev, mai 22, 2018
 

Orjakus oli purjelaev külili!

Ain Tähiste
“Nii oli, aga laeva vedasid külje peale meremehed ise,” teatas Ain Tähiste Hiiu Lehele.
MTÜ Halulaev lestalaev Lisette talvitus Orjaku sadamas. Enne suviseid sõite oli tarvis laeva veealust osa puhastada ja teha mõned triiviparandused. Selleks võeti ette laeva kiilhaalimine. See tähendab, et laeva kiilu alt aetakse läbi otsad, mis kinnitavad laeva kai külge. Teised otsad viiakse läbi mastiplokkide kaldale. Nii moodustub “kang”, mille pikem külg on laevamastides ning nii saab 17tonnise laeva suhteliselt kerge vaevaga sügavasse kreeni.
Tähiste kinnitas, et laeva veealuse osa tööd said ilusti tehtud ja Lisette on purjetamishooajaks valmis. “Me ei tea väga täpselt, millal viimati nii suurt laeva Hiiumaal kiilhaaliti, tõenäoliselt enne sõda või sõja ajal, aga hakkama saime!”
MTÜ Halulaev ehitas kuue aasta jooksul kunagise väiketraali ümber õppe- ja lõbusõidupurjekaks ning veeskas selle 2015. aasta suvel Kärdla sadamas. Uut elu alustav alus sai ristsetel nimeks Lisette.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411