Teisipäev, mai 22, 2018
 

Muinasjutt nutitelefonidest teenis preemia

Mirjam Pass
Kärdla põhikooli 6.a klassi õpilase Monabel Passi kirjutatud muinasjutt sai üleriigilisel Sten Roosi muinasjutuvõistlusel teise koha.
Parimaid muinasjutukirjutajaid autasustati 19. mail Tallinna raekojas.
Preemiaks sai Monabel klaaskuuli, aukirja, kaks raamatut ja medali. “Väga meeldis, oli hästi pidulik ja hästi korraldatud – väga uhke tunne oli!” kommenteeris Monabel raekojas toimunut.
Küsimusele, milline on tema enda lemmikmuinasjutt, vastas Monabel, et talle väga meeldivad kõik muinas­jutud, lemmik aga on “Punamütsike”. Lemmik­raamatuks on siiani Monabelil “Kadri” ja lemmikkirjanikuks Astrid Lindgren, kelle eluloo­raamatu ta auhinnakingiks sai.
Monabeli õpetaja Tiia Palmiste ütles, et on oma õpilastega igal aastal võistlusest osa võtnud ja varemgi on mõni neist saanud eripreemiaga märgituks, ent esikolmikusse polnud seni jõutud. “Seekordne võit on meile väga suur tunnustus ja saavutus,” kinnitas Palmiste.
Õpetaja sõnul on Monabel tõeliselt hea kirjutaja – näiteks võitis ta ka sügisel toimunud vabariikliku luulevõistluse “Praam”. Monabeli võidulugu ilmus ka ajakirja Hea Laps mainumbris.
Konkursi 26. tegevusaastal saatis oma muinasjutu Haapsallu võistluse korraldajate Ann ja Ants Roosi postkasti 239 noort autorit. Autasu pälvis 37 last. Võistlustöid tuli kokku üle terve Eesti, esikolmikus said kokku Võrust pärit Lisette Suik, Kärdlast pärit Monabel Pass ja Orult pärit Mihkel Türnpu.
Krista Kumberg Eesti lastekirjanduse keskusest märkis ajalehes Lääne Elu ilmunud loos, et arvutid ja nutiseadmed on tänapäeva laste muinasjuttudes sama tavalised tegelased kui 15 aastat tagasi nõud köögikapis või pliiatsid pinalis.
“Huvitav, et aastaid on lapsed kas oma vanemate või õpetajate negatiivseid tundeid arvutiasjanduse suhtes ka oma lugudes peegeldanud. Sel aastal aga oli esimest korda märgata mitmes loos nutiseadmete niiöelda rehabiliteerimist,” tõdes Kumberg.
Üks niisuguseid muinas­lugusid oli ka Monabeli sulest “Nutid asuvad tegutsema”, mille avaldame tänases lehes.
Varalahkunud Sten Roosi muinasjutuvõistlus on toimunud 26 korda. Selle algatasid Steni ema ja isa Ann ja Ants Roos. Konkurss jätkub Eesti lastkirjanduse keskuse egiidi all.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411