Reede, mai 4, 2018
 

Liivi luulepreemia laureaat elab Kärdlas

Malle Elvet
Järjekorras 40. Juhan Liivi luulepreemia pälvis luuletuse “Oma kaasaegsetele” eest Kärdlas elav Andrus Kasemaa (34).
Esmaspäeval tähistati Tartumaal Alatskivi lähedal Juhan Liivi muuseumis luuletaja 154. sünniaastapäeva. Selle tähtpäeva puhul on aastast 1965 korraldatud luulevõistlusi. Mingil perioodil vene ajal keelati see ära ja preemia taastati aastal 1984. Tänavu anti preemia, nahkne karjasemärss välja 40. korda.
Kõige liivilikuma vaimsusega luuletuse valib žürii eelmisel aastal esmatrükist ilmunud luuletuste seast. Žürii esimees, Tartu Ülikooli õppejõud, kirjanduse lektor Mart Velsker tegi tänavu, nagu alati valiku paljude nominentide seast. Tänavuse Liivi luulepreemia laureaadi tiitli pälvis Alatskivi J. Liivi nimelise keskkooli vilistlane Andrus Kasemaa luuletuse “Oma kaasaegsetele” eest. Kasemaa ise tunnistas, et on pürginud juba kolmel korral oma luuletustega auhinnale, nüüd lõpuks tuli preemia ära.
Luulevõistlust korraldab Alatskivi vald koos J. Liivi nimelise Alatskivi keskkooli ja Liivi muuseumiga. Traditsiooniliselt saab laureaat koduvallas elava nahakunstniku Ülle Paapi valmistatud nahkse karjasemärsi. Paap on valmistanud märsi kokku juba 38 laureaadile. “Nüüd on mul oma Mac,” sõnas Kasemaa, kui Liivi kodutalu uksel au­hinnaks saadud märsi avas.
Liivi talukambri külalis­raamatusse kirjutas auhinna
pälvinud Kasemaa oma auhinna pälvinud luuletuse. Kuna tänavune luuleauhinna üleandmine oli ka juubelihõnguline, andis Liivi muuseum sel puhul välja ka kogumiku “Väike järv”, milles avaldatud kõigi 40 Liivi luuleauhinna pälvinud poeetide nimed ja auhinnatud luuletused. Kõikide Liivi preemiaga auhinnatute nimesid saab vaadata Wikipeediast.
Alatskivilt pärit Andrus Kasemaa on õppinud üli­koolis kirjandust. Luuletaja ja kirjanik elab nüüd Hiiumaal Kärdlas.
Malle Elvet
vabakutseline ajakirjanik

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411