Kolmapäev, mai 2, 2018
 

Kiiruseületajate arv väheneb liiga aeglaselt

Jaanus Kõrv | Hiiu Leht
Maanteeameti poolt mullu septembris läbi viidud küsitlus­uuringu andmetel järgib alati kehtivat kiirusepiirangut vaid 21 protsenti sõidukijuhtidest.
Maanteeameti püsiloenduspunktide andmetel on suvekuudel kiiruseületajate arv lausa 60 protsenti suurem kui teistel kuudel.
Kiiruseületajate arv ja liiklusõnnetuste hulk on omavahel seotud: suvel, kui kiirused kasvavad, juhtub rohkem raskete tagajärgedega liiklusõnnetusi. Kiirust ületades on ajavõit tühine, kuid kiiruse kasvades pikeneb sõiduki peatumis­teekond ning aheneb juhi vaateväli, mistõttu võib midagi olulist märkamata jääda. Samuti väheneb võimalus, et juht jõuab reageerida õigeaegselt.
“Hoolimine ja teiste liiklejatega arvestamine algab meist endist, meie eeskujust ja valmisolekust ühiskonnas kokkulepitud reegleid järgida. Alati on mõnus sihtpunkti jõuda vahejuhtumiteta ja heas tujus. Mina jälgin pidevalt oma sõidukiirust – seda nii mandril kui Hiiumaal sõites. Füüsikaseadused kehtivad meile kõigile ning kiirust ületades on ajavõit niikuinii tühine,” selgitab maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Solveig Edasi.
Politsei- ja piirivalveamet fikseeris möödunud aastal 33 802 kiiruse ületamist, lisaks fikseerisid automaatsed kiiruskaamerad 112 989 kiiruse ületamist.
“Kui inimene teeb roolis vea, siis sõltub kiirusest, kuidas see realiseerub ehk kui rasked on tagajärjed – kas selleks on ehmatus, varaline kahju või abivajav inimene. Näiteks lubatud kiirusel sõites tehtud eksimus, olgu selleks suunatuleta pööre, on iseenesest ohtlik. Kui aga tagant tulevad juhid ületavad ka veel kiirust, siis ei pruugi võimalik olla õnnetust vältida,” ütles PPA juhtivkorrakaitseametnik Kalmer Tikerpe. “Kiirus on see, mis eristab ehmatusi ja hukkunuid.”
Maanteeameti liiklus­ohutuskampaania “Aga mina olen kiirusjälgija” kestab 16. aprillist 13. maini. Kampaania on üks osa EV100 raames läbiviidavast “Aga mina” eeskujukampaaniate sarjast, mille kaudu Eesti riigiasutused ja eraettevõtted toetavad ning on eeskujuks teadlike ja turvalist elukeskkonda kujundavate valikute tegemisel. Kampaania eesmärk on liiklejatele teadvustada, millist ohtu kujutab piirkiiruse ületamine asulakeskkonnas, eriti linnas. Kampaaniaga samal ajal toimuvad politsei- ja piirivalve­ameti liiklustalgud.
PPA

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411