Kolmapäev, mai 2, 2018
 

Hiiu naljad ja pilkelood koos ühes raamatus

Jaanus Kõrv | Hiiu Leht
Reedel toimus kauba­majas Erik Heinsoo kogutud hiiu naljade raamatu esitlus – ühtede kaan­te vahele sai kaheksa varem ilmunud vihikut.
Heinsoo koostatud ja Tallinna hiidlaste seltsi väljaantud brošüüre on aastate jooksul ilmunud kaheksa. Algust tegi Heinsoo aga “Hiidlaste lauluraamatuga”, mis anti välja 1990. aastal ülemaailmsete hiidlaste päevade puhul. Nagu autor ise ütleb, on selles laulud, mida hiidlaste esivanemad läbi aegade laulnud – nii rõõmu- kui mure­päevadel.
Raamatu trükkija küsimus, aga kus on hiiu naljad?, ajendas Heinsood tegutsema. Esmalt läks ta Evald Terase, seejärel klassivend Volli Mäeumbaia juurde. “Teadsin, et Volli kirjutab kõiki asju väga pikalt, aga nali peab olema lühike, seda ei pea lahti seletama – kes saab aru, saab aru ja kes ei saa, see ei saa ka lahti seletatuna aru,” meenutas Heinsoo.
Kuna kummastki käigust asja ei saanud, seadis ta sammud tollase ajalehe Nõukogude Hiiumaa toimetusse. Ka seal polnud vajalikku materjali võtta. Raamatukogus see-eest oli saak juba muljetavaldav – kümme aastakäiku ajalehti. “Sõitsin Tilgale, üks ööpäev kirjutasin nalju ja sügisel andsin välja esimese viiekümneleheküljelise raamatu. Nalju aga jäi üle, korjasin siis juurde, andsin järgmise raamatu välja, korjasin jälle juurde – iga kord jäi nalju üle…,” rääkis autor.
Nii ilmus järjestikku seitse brošüüri hiiu naljadega. Seejärel tuli peaaegu viie­ aastane paus. Viimase, kaheksanda vihiku lõppu kirjutas Heinsoo, et küll oleks hea, kui keegi sugulastest kõik need kaheksa ühtede kaante vahele paneks. “Aga vanajumal andis elupäevi, igav hakkas ja mõtlesin, et inimene võiks ise ka ühe korraliku asja teha, et oleks endal ilus vaadata,” selgitas Erik Heinsoo, kes augustis tähistab oma 90. sünni­päeva.
Nii on sinimustvalge kujundusega 383leheküljeline raamat täis hiiu nalju ja pilkelugusid lugejani jõudnud. Kuna Heinsoo ütleb trükiarvu väikese olevat, siis raamatulettidelt seda osta ei saa.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411